Adres güncellemesi için 3 aylık ek süre

Bankalar, PTT, aracı kurumlar, sigorta şirketleri, noterler ve diğer yükümlülere, hesap sahiplerinin adreslerinin güncelleştirilmesi işlemi için 3 ay daha ek süre verildi.

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK) tarafından hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazetede yayımlanan genel tebliğ ile 1 Nisan 2008 öncesi hesap açtırmış yükümlülere ilişkin bilgi güncelleme işleminde son tarih 1 Eylül 2009'a ertelendi.

1 Nisan 2008 tarihinde yürürlüğe giren Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik uyarınca, yükümlülerin, sürekli iş ilişkisi içinde bulundukları müşterilerinin kimlik tespiti kapsamındaki bilgilerini 31 Aralık 2008 tarihine kadar yönetmeliğe uygun hale getirmeleri hükme bağlanmış, yine 1 Nisan 2008 tarihi itibarıyla sürekli iş ilişkisi içinde bulunulan müşterilerin kimlik tespiti bilgilerinin de aynı tarihe kadar güncellenmesi öngörülmüştü.

1 Nisan 2008 öncesi hesap açtırmış yükümlülere ilişkin bilgilerin güncellenmesi için verilen bu süre, daha sonra çıkarılan genel tebliğ ile 1 Haziran 2009'a kadar uzatılmıştı.

Ancak, uygulamanın vatandaşların büyük bir bölümünü ilgilendirmesi, bankaların da bu süre içinde bilgi güncelleme işlemini tamamlayamayacaklarını belirterek, ek süre talebinde bulunması üzerine MASAK, ikinci defa süre uzatımına gitti.

Bu çerçevede yükümlüler, 1 Nisan 2008 tarihi itibarıyla sürekli iş ilişkisi içinde bulundukları müşterilerinin kimlik tespiti kapsamındaki bilgilerini 1 Eylül 2009 tarihine kadar yönetmeliğe uygun hale getirecek.

1 Nisan 2008 tarihinden önce tesis edilmiş sürekli iş ilişkisi kapsamında, bu tarihten 1 Eylül 2009 tarihine kadar müşteri tarafından talep edilmiş herhangi bir işlem bulunmaması halinde de bu müşterilerin kimlik tespiti kapsamındaki bilgileri, en geç 1 Eylül 2009 tarihinden itibaren (yüzyüze gerçekleştirilmeyen işlemler dahil) müşterinin ilk işlem talep tarihinde ve işlem gerçekleştirilmeden önce yönetmeliğe uygun hale getirilecek.

Sayfa Yükleniyor...