Ağaoğlu: İnsanlar canlı tabutlarda yaşıyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 70'inin oturulabilecek durumda olmadığnı söyledi.

Ağaoğlu: İnsanlar canlı tabutlarda yaşıyor

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, gayrimenkul sektörünü ve ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. 

Türkiye'nin, krizlerle yaşamaya alışık bir ülke olduğunu vurgulayan Ağaoğlu, Türk yatırımcısının da krizlere karşı bağışıklık kazanmış durumda olduğunu söyledi.

Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Türkiye'nin krizi, fırsata çevirme imkanı da vardı ama maalesef önlemler almakta geç kaldığı için, krizin etkisini biraz daha ağır hissettik. Eğer, krizin başında alınabilseydi bazı tedbirler daha az etkilenirdik ama ben hala inanıyorum ki; Türkiye'nin bu krizden çıkması için hala çok şansı var. Türkiye'nin genç ve dinamik bir ekonomik yapısı var. Değişikliklere, çabuk adapte olan iş adamlarımız var. Biz de 'kriz ortamında ev alınabilir'in örneklerini gösterdik.''

Ali Ağaoğlu, şu anda da alınması gereken tedbirlerin olduğunu belirterek, inşaat sektörünün, tüm sektörlerin lokomotif sektörü ve emek yoğun bir sektör olduğunu bildirdi.

BÜROKRASİ ENGELİ VE VERGİ YÜKÜ VAR
İşsizlik oranlarının, çok tehlikeli bir noktaya geldiğini dile getiren Ağaoğlu, şunları ifade etti: "İşsizliği önlemenin, en önemli yollarından biri de inşaat sektörünün canlandırılmasıdır. İnşaat sektörünün önündeki en büyük engeller ise bürokrasi ve vergi yüküdür. Bunların kaldırılması lazım. Enerjimizin, yüzde 60'ını, bürokrasi engelini geçmek için harcıyoruz. Bir inşaat ruhsatının ekinin arkasında 400 küsür adet imza var. Her birini bir günde geçsen, 400 gün yapar. Sektörün üstünde inanılmaz bir bürokrasi engeli ve vergi yükü var.''

Türk insanının, yeni ve nitelikli konutlara ihtiyacının olduğuna dikkati çeken Ağaoğlu, Türkiye'deki mevcut yapı stokunun yüzde 70'inin oturulabilecek durumda olmadığını ifade etti.

''İnsanlarımız maalesef, canlı tabutlarda yaşıyorlar'' diyen Ağaoğlu, ''Bu kriz ortamlarında bile, insanlara kazanabilecekleri hissini verirseniz, kazanacaklarına ikna ederseniz, insanlar alım yönünde harekete geçiyor. Biz, bunun ilk örneklerini yaptık ve sektör de bizi takip etti. Son birkaç aydır da sektörde bir canlanma var'' ifadelerinde bulundu.

DEVLETİN ARAZİLERİ İŞGAL ALTINDA
Devletin, ticari faaliyetler içerisinde olmasını kesinlikle tasvip etmediğini belirten Ağaoğlu, şöyle devam etti: ''Devletin elinde çok büyük araziler var ve maalesef bunların çoğu işgal altında. Şu anda, Türkiye'nin yüzölçümünün yüzde 73'ü, devletin üzerine kayıtlı. Devlet şu anda gerçekten toprak ağası ve maalesef bu toprakların bir çoğuna da sahip olamıyor, bunları değerlendiremiyor. Devlet, buraların planlarını yapıp, özel sektöre açarsa, biz bu projelere de destek vermeye her zaman açığız.

İşgal altında derken, gecekondulaşmayı kastediyorum. Kaçak yapan insan, ne kadar suçluysa, bence devlet de o kadar suçlu. Göz yummak da suça iştirak etmektir diye düşünüyorum. Ancak, bu insanlar da bir şekilde oralara yerleştiler. Sosyal devlet olarak da bu insanları, oradan atamazsın. Yapılması gereken şey; bu tür alanlarda çağdaş bir planlama yapıp, aynı bölgede özel sektörle, kentsel dönüşümün sağlanmasıdır.''

Sayfa Yükleniyor...