Ağbal: Yapılandırılan borç toplamı 77,6 milyar TL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, yeniden yapılandırma kapsamında yapılandırılan toplam tutarın, 77 milyar 602 milyon 570 bin 915 lira olduğunu açıkladı.

Ağbal: Yapılandırılan borç toplamı 77,6 milyar TL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un sonuçları hakkında basın toplantısı düzenledi.

"Yapılandırılan borç toplamı 77,6 milyar Türk Lirası" dedi.

100 BORÇLUDAN 76'SI BAŞVURU YAPTI

Bakan Ağbal özetle şöyle konuştu;

"Vergi dairelerine 6,3 milyon borçlu vatandaştan 4,8 milyonu başvuru yaptı. Böylelikle, 4,8 milyon vatandaşımız borçlarının yapılandırılması talebinde bulunmuş oldu, borçlularımızın yüzde 76’sı borçlarını yapılandırdı.

Kapsama giren 6,3 milyar lira gelir vergisinin, yaklaşık 3,2 milyar lirasını yapılandırdık.

Trafik para cezası için 1,3 milyon kişi başvurdu, 1,4 milyar lira yapılandırıldı."

Yeniden yapılandırmadan yararlanmak için 8 milyon 527 bin 452 başvuru dilekçesi alındığını ifade eden Ağbal, bu başvuruların 4 milyon 382 bin 606'sının internetten, 4 milyon 144 bin 846'sının ise bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla yapıldığını söyledi. 

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ İÇİN 956 BİN KİŞİ BAŞVURDU

Vergi türleri itibarıyla kesinleşmiş alacakların yapılandırılması kapsamındaki verileri paylaşan Ağbal, basit usul kapsamında gelir vergisi mükellefi olan vatandaşlardan 227 bin 940 başvuru aldıklarını, 241 milyon lira alacağı yapılandırdıklarını ifade eden Ağbal, gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerden de 74 bin 203 başvuru aldıklarını, 127 milyon lira alacağı yapılandırdıklarını kaydetti.

Kanun kapsamında 4,8 milyar lira Kurumlar Vergisi, 15,5 milyar lira KDV, 1,8 milyar lira ÖTV'nin yapılandırıldığına dikkati çeken Ağbal, şu bilgileri aktardı:

"Motorlu Taşıtlar Vergisi için 956 bin kişi başvurdu, 1,7 milyar lira yapılandırıldı. Trafik para cezası için 1,3 milyon kişi başvurdu, 1,4 milyar lira yapılandırıldı. Köprü ve otoyollardan usulsüz geçişler nedeniyle borçlu 90 bin kişi başvurdu, bu kapsamda 271 milyon lira alacak yapılandırıldı.

YURT-KUR öğrenim ve harç kredilerinden borçlu 311 bin kişi başvurdu, 1,2 milyar lira alacak yeniden yapılandırıldı. Ecrimisillerden borçlu 36 bin kişi başvurdu, 265 milyon lira bu kapsamda yapılandırıldı."

BELEDİYE VE SPOR KULÜPLERİ DE BAŞVURDU

Ağbal, şunları kaydetti:

"Spor kulüplerimizden 166 spor kulübü kanundan yararlanmak üzere başvurdu. Başvuran kulüplerimizin borçları 552 milyon lira olarak yapılandırıldı. Bin 148 belediye başvurdu. Bu kapsamda belediyelerimizin 3 nokta 6 milyar TL alacağı yapılandırıldı.

Kanunun yapılandırma, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi hükümlerinin tamamına ilişkin olmak üzere, yapılandırılan toplam tutar 77,6 milyar lira. Başvuru adedi ve yapılandırılan toplam tutar açısından bu veriler, benzer içerikli 6111 sayılı Kanunla mukayese edildiğinde başvuru adedinde yüzde 64,2, yapılandırılan tutarda yüzde 96,3 artış kaydedildi. Rakamlar bu defa yeniden yapılandırmaya olağanüstü bir ilginin söz konusu olduğunu ortaya koyuyor."

Ağbal: Yapılandırılan borç toplamı 77,6 milyar TL - 1

YENİ YILDA GÜNDEME GELECEK DÜZENLEMELER

Gelir İdaresi Başkanlığının cebri takibata ilişkin bir çalışması olduğuna değinen Ağbal, şunları kaydetti:

"İyi gününde vergisel yükümlülüklerini yerine getiren bir mükellefimiz zor duruma düştüğünde tecil hükümleri bugün itibarıyla bu vatandaşlarımızın sıkıntılarını ortadan kaldırmaya yeterli değil. Dolayısıyla hazırlıklarını hemen hemen tamamladığımız bir çalışma var. Bu çalışmada gerçekten iyi gününde vergisini düzenli ödeyen bir mükellef zor durumda kaldığında vergisel yükümlülüklerini ödemede yeniden yapılandırma kanununda olan düzenlemeler çerçevesinde hatta belki ondan daha iyi düzenlemelerle yardımcı olacağız. Böylelikle vergiye gönüllü uyumu da teşvik etmiş olacağız."

Yeniden yapılandırmada ilk taksit ve peşin ödeme tutarının yaklaşık 13 milyar liraya karşılık geldiğine işaret eden Ağbal, bu konudaki daha net rakamların 30 Kasım itibarıyla ortaya çıkacağını söyledi.

Vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yönelik de bir çalışmaları bulunduğuna değinen Naci Ağbal, şöyle konuştu;

"Burada sadece yapılacak vergi indirimi oranının ne olacağı ve hangi mükellefleri kapsayacağı konusunda Gelir İdaresi Başkanlığımızın teknik bir çalışması var. O çalışma inşallah yakın bir zamanda bitecek. Bu çalışmayı, tecille ilgili düzenlemeyi ve vergi denetiminde sürenin kısaltılmasına ilişkin çalışmayı yeni yılla birlikte getireceğiz. Bu düzenlemeler mükellef haklarını güçlendirecek, vergiye gönüllü uyumu artıracak, devlete olan güveni ve itibarı da güçlendirecek."

Sayfa Yükleniyor...