Ağustos ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı

Sanayi üretimi ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 arttı, bir önceki aya göre yüzde 1,1 azaldı.

Ağustos ayı sanayi üretimi rakamları açıklandı

Sanayi üretimi, ağustosta yüzde 1,7 artış gösterdi. 

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminin ağustosta yüzde 1 artması bekleniyordu. Öte yandan sanayi üretimi aylık bazda yüzde 1,1 geriledi. Aylıkta yüzde 2,4 artış beklentisi vardı.

YILLIK ARTIŞ YÜZDE 1.7

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 artış ile beklentilerden bir miktar iyi geldi.  Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı.

AYLIK BAZDA YÜZDE 1.1 DÜŞÜŞ

Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 1,1 azaldı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı ağustos ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 5 artarken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 0,8 azaldı.

TOPLAM CİRO YÜZDE 32 ARTTI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılı Ağustos ayı Ciro Endeksleri verilerini açıkladı.

Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 5,8 artış kaydetti.

SANAYİ VE İNŞAATTA CİRO ENDEKSİ ARTTI

Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 43,6 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 7 yükseldi.

İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Ağustos 2017'ye göre yüzde 20,9 olarak gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 7,8 arttı. 

TİCARET VE HİZMET ENDEKSLERİ

Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 4,8 artış gösterdi. 

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, ağustosta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,4 yükseldi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hizmet ciro endeksinde de bir önceki aya göre yüzde 5,4 artış oldu.

VİDEO: BAKAN VARANK'TAN TÜBİTAK UZAY'A ZİYARET

Sayfa Yükleniyor...