AIG yardımın yarısını bankalara vermiş

Sigorta devi AIG'nin, aldığı yardımın yarısından fazlası olan 93 milyar dolarlık kısmıyla yatırım şirketi Goldman Sachs'a ve bir grup Avrupa bankasına ödeme yaptığı açıklandı.

AIG yardımın yarısını bankalara vermiş

ABD'de devletten dev miktarlarda yardım alan dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden American International Group'un (AIG) dün açıklanan ödemelerinin miktarları, şirketin batması ihtimalinin
ABD'de yetkililer tarafından ne  kadar ciddiye alındığını da gösteriyor. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke hafta sonunda  CBS kanalında yaptığı  söyleşide, şu ana kadar devletten 173 milyar dolar yardım alan AIG'nin batmasıyla  tüm finansal sistemin çökeceğini söylemişti.  

    AIG,  ABD Başkanı Barack Obama'nın trilyonlarca dolar harcayarak önüne geçmeye çalıştığı küresel  finansal krizin de merkezinde bulunuyor.

    Ancak Amerikan vergi mükelleflerinin ödediği kaynakların, Wall Street'in siyasi ilişkileri en güçlü  şirketlerinden biri olarak görülen Goldman Sachs ile aralarında Deutsche Bank, Societe  Generale ve Barclays bulunduğu Avrupa bankalarına akıtılmış olması,  kamuoyunda bankaları kurtarma çabalarına yöneltilen öfkeyi  artırabilir. 

    AIG tarafından yapılan açıklamaya göre, Goldman Sachs'a üç ayrı yöntemle toplam 12.9 milyar dolar  kaynak aktarıldı. Avrupa bankaları Societe Generale 11.9 milyar dolar, Deutsche Bank 11.8 milyar dolar,  Barclays ise 8.5 milyar dolar aldı.

    AIG'nin açıklamasında 31 Aralık'a kadar yapılan ödemeler yer alıyor. Ocak başından itibaren yapılan  ödemeler ise raporda yer almıyor.

    AIG'nin karşı taraf ilişkisinde olduğu şirketlerin listesi, AIG CEO'su Edward Liddy'nin Çarşamba günü  Kongre'de ifade vermesinden  önce artan baskılar üzerine açıklandı.

    AIG ilk yardımı aldığı sırada Bush yönetiminin Hazine bakanı olan Henry Paulson, daha önce şirketin  yönetim kurulu başkanlığını yapmıştı. Goldman Sachs, AIG'nin kurtarılması kararı alındığında, AIG'deki  pozisyonların "teminat altında olduğunu ve riske karşı başka yatırım araçlarıyla alınan pozisyonlarla  korunduğunu" açıklamıştı.

    AIG'den para alan Avrupa bankalarından Deutsche Bank ve Barclays konu hakkındaki sorulara cevap  vermedi. Societe Generale banksına ise ulaşılamadı.

   AIG'yi desteklemek için verilen milyarlarca doların Avrupa bankalarına ve Wall Street yatırımcılarına  akıtılmış olması,  kurtarma operasyonunun ekonomik olarak gerçekten zorunlu olup olmadığı konusunda  yeni soru işaretleri yaratabilir.

Sayfa Yükleniyor...