EPDK kar marjını artıran şirketlere inceleme başlattı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt fiyatlarına ilişkin yeni metodolojiye aykırı hareket eden dağıtım şirketlerini mercek altına aldı.

EPDK kar marjını artıran şirketlere inceleme başlattı

Bazı dağıtıcı ve bayiler, son dönemde yeni fiyat metodolojisinde öngörülen kriterlere uymayarak karlarını artırdı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), İstanbul'da bazı akaryakıt dağıtım bayilerinin, yüzde 8,80 olan kar marjlarını çok kısa bir sürede yüzde 13,55'e çıkardıklarını tespit etti.

Bunun üzerine, dağıtım bayilerinin toplantıya çağrılacağını belirten yetkililer, kurumun akaryakıt fiyatlarına ilişkin takibini sürdüreceğini kaydettiler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, akaryakıt fiyatlarının takibini 7 Kasım 2014'te yürürlüğe giren yeni metodolojiye göre belirliyor. Buna göre, dağıtıcılar tarafından ilan edilen tavan/tavsiye fiyatlarının tespitinde, ilgili ürün için rafinerici lisansı sahiplerince belirlenen satış fiyatı ve takip edilen en yakın serbest piyasa fiyat oluşumundaki dağıtıcı ve bayi marjı esas alınıyor.

Dağıtım şirketleri ve bayilerin akaryakıt fiyatları ve kar marjlarını Avrupa'daki serbest piyasayı baz alarak oluşturmaları gerekiyor.

EPDK, 2009 ve 2014'te iki kez tavan fiyat uygulamasına gitmişti.

Sayfa Yükleniyor...