Akbank: Konuttaki faiz düşüşü kalıcı olur

Konut kredisi faizlerinde ilk defa 5 yıllık vadede faizi yüzde 1'in altına çeken Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Tözge, faizlerde başlayan düşüş sürecinin kalıcı olacağını söyledi.

Akbank: Konuttaki faiz düşüşü kalıcı olur

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Akbank'ın Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, küresel kriz nedeniyle politika faizlerinin uzunca bir süre tek hanede kalmasını beklediğini belirterek şöyle konuştu:

"Bunun arkasında yatan sebep ise enflasyon oranının düşük olması; ekonomideki atıl kapasite ve talep yetersizliği nedeniyle enflasyon oranı düşük seyrine devam edecek. Bu çerçevede toplam talep koşulları zayıf seyredecek, toparlanma da yavaş olacak. TCMB bu koşulların da önümüzdeki 2 yıl boyunca enflasyondaki düşüşe destek vereceğinin altını çizerek faiz oranlarının düşük seviyelerde tutulabileceğini belirtmektedir. Politika faizlerindeki düşüşün önümüzdeki aylarda yüzde 7 mertebesine kadar gerilemesini bekliyoruz. Bu da gösterge faizlerde yüzde 9 seviyelerine kadar gerilemeyi getirebilecektir. Bütün bunlara dayanarak düşüşün kalıcı olacağını söyleyebiliriz" dedi.

Merkez Bankası, son 10 toplantısında iktisadi faaliyetteki yavaşlamaya vurgu yaparak 725 baz puanı bu yıl olmak üzere toplam 900 baz puan indirim gerçekleştirdi.

Konut kredisi faizlerinde 5 yıldan daha uzun vadeli kredilerde faizin yüzde 1'in altına düşmesi için hangi koşullar gerektiği sorusuna ise Tözge şöyle yanıt verdi:

"IMF ile anlaşılması ve hükümetin orta vadeli bir plan açıklayarak kamu maliyesindeki durumu netleştirmesi durumunda uzun vadeli faizlerde bir düşüş gözlemlenebileceğini düşünüyoruz. Açıklanacak orta vadeli planda bütçe denkliğinin sağlanması ve faiz dışı fazla yaratılmasının netleşmesi uzun vadeli faizlerde düşüşü getirebilecektir."

Geçtiğimiz yılın son çeyreği ve 2009'un ilk çeyreğinin konut kredileri için çok yavaş geçtiğini söyleyen Tözge, "Bu yavaşlamayı Mayıs-Haziran aylarında durdurduk ve faiz indirimleri ile atağa kalktık. Haziran sonunda 38.5 milyar TL olan konut pazarı bakiyesinin yıl sonunda 41-42 milyar TL'ye çıkmasını bekliyoruz. Biz de büyümeye devam ederek pazar payımızı yüzde 11'in de üzerine çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Akbank hafta sonu yaptığı açıklamada mortgage kredilerinde faiz oranını 60 ay vadeye kadar yüzde 0.99 olarak revize ettiğini ve bu kredinin ek komisyon olmadan, sadece 1,000 TL sabit dosya masrafı ile verildiğini bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...