Akkurt: Şimdi bankaları eleştirmek moda

Akbank Genel Müdürü Akkurt, ''Bankalar hizmetleri verebilmek için birçok yatırım yapıyor. Türk halkı, hizmeti elle tutamadığı için komisyonlara tepki gösteriyor'' dedi.

Akkurt: Şimdi bankaları eleştirmek moda

Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt, sektörde son zamanlarda tartışılan konulara ilişkin yaptığı açıklamada, bankaların uyguladığı ücret ve komisyonların ''yüksek olduğu'' yönündeki eleştirilerle ilgili olarak, her kişiye ve firmaya göre bu fiyatların serbest piyasa kuralları çerçevesinde değişebileceğini söyledi.

Bir müşteri gelip de sadece bir hizmet kullanıyorsa, çok verim sağlamıyorsa ona göre bir fiyat ayarlaması yapıldığına dikkati çeken Akkurt, şöyle devam etti:

''Bundan doğal bir şey yok. Çünkü bankalar, bu hizmetleri verebilmek için birçok yatırım yapıyor. Türk halkı, hizmeti elle tutamadığı için bu komisyonlara tepki gösteriyor. Çünkü yıllarca Türk bankacılık sistemi komisyon almadı. Öyle bir uygulaması yoktu. Bunları almaya başlayınca tepki göstermeye başladılar. Şimdi bir de bankaları eleştirmek moda. 'Bankaların karlarını nasıl kırpabiliriz' diye... Ama bir şey unutuluyor.

Özellikle şu anda sistemde mevcut olan bankalar için söylüyorum, hiçbir banka elde ettiği karı sahibi olduğu kuruluş veya kişilere vermek için çekmiyor. Bankanın içinde tutuluyor. Banka, sürekli sermaye emen bir kuruluş. Bu durumda ne oluyor? Bünyede kalan bu karlar, daha sonra kredi olarak dönüyor. Her 1 lira 8 liralık kredi olarak dönüyor. Bu galiba pek anlaşılmadı veya biz anlatamadık. Sonuçta bu bankaların karlılığı nedense rahatsızlık yaratıyor. Türkiye'de bankaların koyduğu kadar sermayeyi acaba kaç tane kuruluş koyuyor ki bu kadar kar edebilsinler?''

Merkez Bankası'nın munzam karşılıkların artırılması kararına dair de Akkurt, ''Bence bunun arkasında şu yatıyor; Türkiye çok hızlı büyüdü. 11, arkasından 10... Özellikle iç talepten gelen bu büyümenin bir şekilde soğutulması amacıyla yapıldığını düşünüyorum. Isınan bir , ama bence biraz daha beklenebilirdi'' yorumunu yaptı.

Sayfa Yükleniyor...