Akkuyu Nükleer Santrali projesi nedir, ne zaman bitecek?

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Santrali ne zaman açılacak?

Akkuyu Nükleer Santrali projesi nedir, ne zaman bitecek?

Erdoğan - Putin görüşmesinden görüşme ile gündme gelen Mersin Akkuyu Nükleer Santrali ne zaman açılacak?

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Santrali'nin akıbeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti ile yeniden gündeme geldi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ortak basın toplantısında  "Akkuyu projesiyle ilgili buranın stratejik yatırım haline getirilmesi konusuydu. Bu karar alınacak ve Akkuyu stratejik yatırım konusu içerisinde yerini alacaktır. Bir diğer konu da Türk Akımı meselesi. Rusya'dan aldığımız doğalgaz miktarı 28 milyar metreküptür. Bu Türk Akımı'nın gelişinde 2 hat olacak. Bu hatların inşa edilmesi öncelikle görevlerimiz arasındadır" ifadelerini kullanarak projenin öneminin altını çizdi. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ TÜRKİYE'NİN ENERJİ İHTİYACININ KAÇTA KAÇINI KARŞILAYACAK? 

2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi'nin 22 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan santralin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor. 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ NE ZAMAN FAALİYETE GEÇECEK? 

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesini Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom yürütüyor. 60 yıl işletme ömrüne sahip olacak projenin 2022'de hayata geçmesi planlanıyor. 

Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi üzerine düşürülmesi ile gerilen ikili ilişkilerin santralin akıbetine nasıl bir etkisi olacağı uzun süre tartışma konusu olmuştu. 

Rusya Federasyonu hükümetine bağlı Analiz Merkezi’nin Stratejik Enerji Araştırmaları Direktörü Kurdin, "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi ile ilgili olarak da şunları kaydetti: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi tamamen iptal olmaz fakat herhangi bir siyasi gelişme projenin ertelenmesine sebep olabilir." ifadelerini kullanmıştı. İkili ilişkilerin yeniden normale girmesinin projeyi de olumlu etkilemesi bekleniyor.  

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Ekonomi
  • Rusya
  • Editörün Seçimi

Sayfa Yükleniyor...