Alaton: Kader değil günah

İşadamı İshak Alaton, Soma’daki maden faciasını “Kader değil günah” sözleriyle niteledi ve bu günahta kendi dahil bütün sanayicilerin payı olduğunu söyledi.

Alaton: Kader değil günah

Soma’daki maden faciasına iş dünyasından tepkiler gelmeye devam ediyor.

'BÜTÜN SANAYİCİLERİN BUNDA PAYI VAR'
CNBC-e’ye konuşan işadamı İshak Alaton, “Soma’daki olay bir kader değildir. Soma’daki olay bir günahtır. Büyük bir günahtır. İnsanın yarattığı bir günahtır” dedi.

“Ben diyorum ki biz sanayiciler olarak bugün İstanbul Sanayiciler Odası toplantısında söyleyebilirim, bütün sanayicilerin bunda payı var. Bu günahı hep birlikte idrak etmeliyiz, paylaşmalıyız. Ben dahilim bu günahın içinde, çünkü zamanında alınması gereken tedbirleri anlatamamışız” diyen Alaton, şöyle devam etti:

“Halbuki bu tedbirler Almanya’da alındı. Almanya bugün Türkiye’den birkaç kat fazla kömür üretiyor ve bütün kömür endüstrisinin hammaddesini kendi içinden temin ediyor. Fakat hiç böyle olaylar olmuyor, çünkü gereken tedbirler alınıyor.”

'TEDBİRLER ÇOK KOLAY'
Alınması gereken tedbirlerin çok kolay olduğunu ifade eden Alaton, "Kömür çıkarmak için kazma ve kürekle adam gönderilmiyor. Almanya bunu çoktan aştı. Onun yerine robotları kullanıyor. Herhangi bir olay karşısında makineyi kaybediyor, insanı kaybetmiyor" şeklinde konuştu.

'TÜRKİYE'DE İNSAN UCUZ MAKİNE PAHALI'
Alaton, “Almanya insana kıymet veriyor, makineyi gözden çıkarabiliyor. Türkiye’nin özelliği ise makineye yatırım yapmıyor, insanı kolaylıkla gözden çıkarıyor. Çünkü Türkiye’de insan çok ucuzdur, makine pahalıdır. Problem orada” dedi.

'MAKİNE YAPIP İNSANI KORUYALIM'
Alaton, “Ben diyorum ki, makineyi yapalım ve insanı koruyalım. Hepsi bu kadar” diye ekledi.

Sayfa Yükleniyor...