Albayrak: Türkiye'nin röntgenini çekip kaynakları göreceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, 'Milli Enerji ve Maden Politikası'nı, düzenlenen tanıtım toplantısında anlattı.

Albayrak: Türkiye'nin röntgenini çekip kaynakları göreceğiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da, "Milli Enerji ve Maden Politikası" programı tanıtım toplantısında konuştu.

"Göreve geldiğimiz andan itibaren yeni bir strateji ve vizyon gerekliliğinden hareketle ilk günden beri önemli adımlar atmaya başladık" başladık diyen Albayrak, milli enerji ve maden stratejisiyle ne amaçladıklarını anlattı.

Albayrak şunları söyledi:

"Cumhurbaşkanımızın dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefini gerçekleştirmek için yapmamız gerekenler var. 15 yıllık yolculuğu sessiz devrim olarak ifade edebiliriz. Demokrasi ve insan hakları konularında sayısız kanunu geçirdik. Mega projelerimiz dünyada konuşuluyor. Bugün Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinden biri durumundayız. 15 yıllık sessiz devrimde enerji bakanlığı da önemli adımlar attı. Büyük ve güçlü Türkiye süreci devam edecekse, bu ufka enerji bakanlığı olarak nasıl bir strateji ve vizyonla hizmet edeceğiz, bugün bunun altını dolduracağız. Dünyada ne olursa birlikte ve güçlü olduğumuzda altından kalkamayacağımız hiçbir şey yok. Milli enerji ve maden stratejisi diyoruz. Son 10 yılda enerji ithalatı 45 milyar, maden 10 milyar dolar.  Ülke ve kaynak çeşitliliği noktasında mesafe almalıyız.

"HEDEF EN AZ 3'TE 2 YERLİ ELEKTRİK"

Son1 yılda gayri resmi başlattığımız ve şimdi sunumunu yaptığımız adımı nakış gibi ördük. Yerli kaynakların artırılması, şu anda yaklaşık yüzde 50 yerli elektrik üretimi var ama yetmez. Hedef en az 3’te 2. Geçen yıl en yüksek oranı yakaladık ama bundan sonra bu hedefi tutturmalıyız.

Politikamızın temelini iki unsurla güçlendiriyoruz. Birincisi güçlü ekonomi, ulusal güvenlik. Enerjideki bağımlılık stratejisini doğru ve güçlü yönetirseniz, ulusal güvenlikte de o ölçüde; diplomasi anlamında da güçlü olursunuz.

"KARADENİZ VE AKDENİZ'DE İKİŞER SONDAJA BAŞLAYACAĞIZ"

Bu yıl yeni alınacak arama sondaj gemisiyle her yıl Karadeniz'de iki, Akdeniz'de iki olmak üzere denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız.

"YERLİ KÖMÜRE YOĞUN YATIRIM YAPACAĞIZ"

Yerli kömürde önümüzdeki dönemde çok yoğun bir yatırım stratejisiyle, bugünün dünyadaki en üst çevre kriterlerinin bile ilerisinde bir çevreci yaklaşımla, bakış açısı ve verimlilik altyapısıyla bir süreci başlatacağız. Yerli kaynağımız varsa bunu sonuna kadar kullanmak zorundayız.

Elektrik iletim/dağıtım altyapı yatırımları 2016-2020 hedefi özel sektörden 18 milyar TL, TEİAŞ'tan 12 milyar TL planlanıyor.

"DOĞALGAZSIZ OSB KALMAYACAK"

Ekonomimiz için temel yapı taşı olan Organize Sanayi Bölgelerimizde doğalgazın ulaşmadığı OSB bırakmayacağız.

"MADEN ARAMADA KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞIYLA SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ"

En bakir ve gelişmeye açık alanımız maden. MTA-özel işbirliğiyle ortaklıklar kurulacak ve bölgesel aramacılık noktasında da bir süreci başlatacağız. Tüm Türkiye haritasının sondaj çerçevesinde resmini çektiğinizde bir de bakmışsınız ki bugünkü kaynaklardan çok daha büyük rezervlere kavuşacaksınız. Madencilik Türkiye'yi katma değer konusunda çok ileri taşıyacak. Türkiye jeofizik haritasını 2018'de tamamlıyor. Tüm Türkiye coğrafyasını, bitki örtüsünden topografik yapısına kadar röntgenini çekip madencilikte sahip olunan kaynakları göreceğiz.

Bu yaz bitmeden Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) uygulamasını rüzgar enerjisinde de hayata geçireceğiz. Yaklaşık 8 bin kalem kırılımı olan rüzgar türbini teknolojisinde muazzam bir yerlileştirmenin önünü açacağız.

Sayfa Yükleniyor...