Alfa hisse sattı, Turkcell'e iki ortak daha geldi

Rus Alfa Turkcell'deki hissesinden satış yaptı ve payı 4.99'a geriledi. Satış sonrasında Kazak Nadash ve Rus HSL Turkcell'in yeni hissedarları oldu.

Alfa hisse sattı, Turkcell'e iki ortak daha geldi

Rus yatırım grubu Alfa'nın telekom kolu Altimo, Alfa'nın Ukrayna'daki operasyondaki ortağı Norveçli Telenor ile yaşadığı ihtilafla ilgili ABD'deki bir mahkemenin aldığı karar doğrultusunda

yaptığı hisse satış işlemiyle, Turkcell İletişim'deki dolaylı hissesini yüzde 5'in altına çektiğini açıkladı.

Turkcell'de dolaylı yüzde 13.22 oranında hisseye sahip olan Altimo'dan bugün yapılan açıklamada, Turkcell'in karmaşık sahiplik yapısında yer alan Alfa Finance Holding'in, iştiraki Alfa Telecom Turkey'deki yüzde 62.2 hissesini Kazakistanlı Visor Grubu şirketi Nadash'a ve Rus yatırımcı Alexander Mamut'a ait Henri Services Ltd'e (HSL) 90.2 milyon dolara sattığı bildirildi.

Alfa Finance Holding, Turkcell İletişim'in yüzde 51'ini elinde bulunduran Turkcell Holding'in yüzde 52.91 hissesine sahip Çukurova Telecom Holding'in yüzde 49'una sahip Alfa Telecom Turkey'in tamamını elinde bulunduruyordu. Çukurova Telecom Holding'in kalan yüzde 51 hissesi de Çukurova Holding şirketi olan Çukurova Finance International'e ait bulunuyor. Turkcell Holding'in kalan yüzde 47.09'u da İskandinav TeliaSonera şirketine ait durumda.

Altimo Başkan Yardımcısı Kirill Babaev açıklamasında, "Biz Turkcell'den çıkmıyoruz. Mahkeme kararına Telenor'un yaptığı yoruma katılmıyoruz. Ama yine de Telenor ile hukuki ihtilafı sona erdirmek istiyoruz" dedi.

    Söz konusu işlemle Turkcell İletişim'de Alfa Telecom Turkey'in yanı sıra Nadash ve HSL'nin de dolaylı hissedar olduğu belirtilen açıklamada,  Alfa Finance'ın Turkcell'deki dolaylı payının yüzde 4.9896'ya gerilediği ve Nadash ile HSL'nin de Turkcell yönetim kurulunda temsil edileceği  belirtildi.      Visor Orta Asya'da varlık yönetimi ve bankacılık faaliyetleri yaparken, Alexander Mamut ise portföyünde telekom ve lojistik gibi değişik yatırım  alanları olan bir Rus yatırımcı.

HİSSE SATMAK ZORUNDAYDI
    Açıklamada, satışa konu edilen hisse, Turkcell İletişim'in yüzde 1.61'ine karşılık geliyor. Altimo 2007'de Turkcell'deki dolaylı payı olan yüzde  13.22'nin yarısını Visor grubuna geri alma opsiyonlu ve yönetim hakkını kaybetmeden satmıştı. Ancak New York'taki bir mahkemenin verdiği  karara göre, Alfa Group'un Ukrayna telekom şirketi Kyivstar'daki azınlık hissesini elden çıkarmak zorunda kalmak istemiyorsa, Turkcell'deki  hisselerini veya Ukranian High Technoloiges adlı şirketteki hisselerini yüzde 5'in altına indirmek zorunluluğu bulunuyordu.

    Söz konusu işlemin Turkcell hisseleri üzerinde bir etkisinin olması beklenmiyor. Nitekim hisseler saat 1518'de yüzde 0.64 kayıpla 7.8 lirada  ve İMKB'deki yüzde 0.39'luk kayba paralel bir seyir izliyordu. 

    Telenor ve Alfa Group, iki şirketin de paylarının bulunduğu Kyivstar ve Rus telekom operatörü Vimpelcom <VIP.N> nedeniyle uzun süredir  mahkemelerde mücadele ediyor. 

    Altimo açıklamasında, Kasım 2008'de New York Federal Mahkemesi'nin Telenor'un açtığı dava sonrasındaki kararına atıfta bulunuldu ve  "Mahkemenin Telenor lehine verilen kararında Alfa Finance'in, Turkcell'deki hissesinin yüzde 5'ten fazlasını elden çıkarma zorunluluğu  getirmişti" denildi.

    Telenor daha önceleri defalarca, Altimo ve bağlantılı başka şirketlerinin, ABD'deki mahkemeden daha önce çıkan tahkim hükmüne  uymadıklarını açıklamıştı. Bu durumda ya Alfa'nın Storm adlı birimi Kyivstar hisseleri belli bir süre içinde satılacak ya da Alfa grubu diğer  operatörlerdeki hisselerini azaltacaktı.

    Turkcell İletişim'de Altimo'nun, Nadash ve HSL'nin dolaylı paylarının yanı sıra doğrudan ve dolaylı olarak TeliaSonera'nın yüzde 37,  Çukurova'nın yüzde 13.5, MV Holding yüzde 2.3 paya sahip bulunuyor. Şirketin yüzde 34'ü halka açık bulunuyor.



    Altimo'nun Başkan Yardımcısı Kirill Babaev, hisse satışında yüzde 90 civarında çok ciddi bir iskonto yaptıklarını söyledi.

Babaev, bugün düzenlediği telekonferansta neden bu kadar ciddi bir iskonto yapıldığı sorusuna, "Global finansal koşullarda mahkeme kararıyla Turkcell'deki hissemizi yüzde 5'in  altına indirmek zorunda kalmamız, bunun için çok kısa bir zamanımızın kalmış olması, alıcı bulmaktaki zorluklar ve alıcıların Çukurova'yla Alfa  arasındaki davalardan rahatsızlığı nedeniyle bu kadar ciddi bir iskonto yapmak zorunda kaldık" dedi.

    Babaev açıklamasında, "Turkcell'den çıkmıyor, şirketin hissedarı olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte, New York Mahkemesi’nin de  artık benimsediği Telenor'un sözleşmede yer alan rekabet etmeme maddesi yorumuna katılmasak da Telenor ile aramızdaki mahkemeye  taşınmış anlaşmazlığın sona ermesini dört gözle bekliyoruz" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...