Ali Sami Yen arsasının değeri ne kadar?

TOKİ Başkanı Bayraktar, önemli gelir bekledikleri Ali Sami Yen'in arsasını çok yakın gelecekte ihaleye çıkaracaklarını belirtirken, önce ''arsa satışı''nı deneyeceklerini, yeterli teklif gelmezse, hasılat paylaşımı yöntemi ile tekrar satış yapacaklarını bildirdi.

Ali Sami Yen arsasının değeri ne kadar?

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, arsa için 250 milyon lira ekspertiz değeri belirlendiğine işaret ederek, ''Ama biz oradan daha fazla gelir bekliyoruz'' dedi.

Arsanın değeri konusunda 800 milyon-1 milyar lira gibi değerler ifade edildiğini hatırlatan Bayraktar, bunun ancak uygulama projesinin değeri olabileceğini, TOKİ'nin bu projeden alacağı gelirin ihale ile ortaya çıkacağını anlatırken, ''Tabii ki bize verilecek değerin expertiz değerinin üzerinde olması gerekiyor. Eğer arsa satışından iyi teklif gelmezse, hasılat paylaşımı ihalesi yaparız. Biz buradan iyi gelir bekliyoruz'' diye konuştu.

Bayraktar, ihalenin sonuçlanması durumunda, futbol sezonunun sonunda firmanın çalışmalara başlayabileceğini belirtirken, Ali Sami Yen'in arsasının önündeki 10 dönümlük alanın da park yapılacağını, ''Mecidiyeköy'e nefes aldırılacağını'' açıkladı.

SEYRANTEPE SPOR KOMPLEKSİNİN İNŞAATI HIZLA SÜRÜYOR
Seyrantepe'de spor kompleksinin inşaatının da hızla sürdüğünü vurgulayan TOKİ Başkanı Bayraktar, Danıştay'ın bölgenin imar planı ile ilgili kararı konusunda, şunları söyledi:

''Danıştay'ın içtihatları var. Buna göre bir inşaatın kabasının yüzde 70'inin bitmesinden sonra, eğer ruhsatlı olarak yapılıyorsa, planla ilgili bir değişiklik olsa bile, bu temel ruhsatını etkilemiyor. Çünkü ruhsat ayrı bir idari işlemdir, plan ayrı bir idari işlemdir. Biz inşaatın kabasını bitirdik, bundan sonra tefrişat ve iç donanıma ilişkin imalatlar yapılacak. Bu aşamaya gelmiş, ruhsatlı kamu malı binasını ne yapabiliriz, bunu sormak lazım.

İçtihatlara göre, imar planının iptal edilmesi, ruhsatın iptal edilmesi anlamına gelmez. Seyrantepe bölgesinde ulaşım planlarındaki değişiklik nedeniyle yeni akslar ortaya çıktı. Biz, 2008 yılındaki yol düzenlemelerine göre oluşturulan imar planlarına uygun olarak inşaatı başlattık. Bu plana ilişkin bize iletilen bir dava da yok. Kaba inşaatı bitti. Artık tefriş aşamasına geçtiği için plan iptali inşaatı durdurmayı gerektirmez.''

Stadyumun üstünün açılır kapanır yapılabilmesi için mevcut uygulamanın buna uygun olarak dizayn edildiğini anlatan Bayraktar, stadın açılmasından sonra, bir yıl içinde açılır-kapanır çatının yaptırılacağını, belirterek, ''Galatasaray bunu istiyor. Seyrantepe spor kompleksini, öngörüldüğü gibi bu yıl 10. ayda bitirmeye çalışıyoruz. Bu sürede Türk sporunun hizmetine verilecek. Bundan kimsenin endişesi olmasın. İşimizin başındayız, işimizi yapıyoruz'' dedi.

Stadyum için yapılan harcama konusuna da değinen Erdoğan Bayraktar, sözleşmesi fesh edilen müteahhit firmanın 60 milyon lira harcama yaptığını ifade ettiğini, ancak tasfiye tespit tutanağında 50 milyon lira harcama belirlendiğini kaydetti. Yeni müteahhitte de 4 milyon liraya yakın hak ediş ödediklerini açıklayan Bayraktar, inşaat çalışmasının hızla sürdüğünü vurguladı.

UEFA kriterlerine uyum için zeminin 20 cm yükseltileceğini, bunun önemli bir masraf gerektirmediğini anlatan TOKİ Başkanı Bayraktar, şu bilgiyi verdi:

''UEFA kriterlerine uydurmak için sıra ilave edecektik. O zaman kapasite 55 bin olacaktı. Şimdi zemini düzenleyerek bu 52 bin kapasiteyi sağlayacağız. Bu daha kolay olacak. İnşaat başlamadan önce proje UEFA kurallarına uygundu. Ancak UEFA'nın geçen yıl yaptığı yönetmelik değişikliğinden sonra standartlara uygunlukta sorun yaşandı. Sorunu çözmek için zemini 20 santimetre yukarı kaldıracağız. Zeminin yükseltilmesi nedeniyle stadın kapasitesi 52 olacak.''

Bayraktar, Seyrantepe'de yapılacak 600 yataklı hastanenin ön yeterlilik ihalesinin de tamamlandığını, çok iddialı bir hastane inşaa edileceğini bildirdi.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından, Seyrantepe Stadı ile ilgili imar planı değişikliğinin iptali istemiyle açılan davaya ilişkin, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'nce verilen 26 Aralık 2008 tarihli ret kararı, Mimarlar Odası tarafından temyiz edilmişti. Danıştay tarafından verilen 8 Aralık 2009 tarih ve 2009/11645 numaralı kararla, söz konusu davanın, bir üst ölçekli imar planlarının incelenerek yeniden görüşülmesi için dosya, İstanbul 9. İdare Mahkemesi'ne geri gönderilmişti. 

Sayfa Yükleniyor...