Alman banka yardım almak için görüşüyor

Alman Commerzbank'ın mali destek almak için hükümet ile görüştüğü belirtildi.

Alman banka yardım almak için görüşüyor

Alman bankalarından Commerzbank'ın devlet yardımı almak için birkaç gündür hükümet ile görüştüğü belirtildi.

Alman koalisyon hükümeti kaynaklarından alınan bilgiye göre banka ve hükümet arasında Noel'e kadar prensipte anlaşma sağlanması bekleniyor.

Alman hükümetinin halen yüzde 25 pay sahibi olduğu Commerzbank, her ne kadar devlet yardımı almak istemediğini belirtse de Avrupa Bankacılık Kurumu'nun (EBA) sermaye kurallarını karşılamak için 2012 ortasına kadar 5.3 milyar Euro sermaye bulmak zorunda.

Banka ve koalisyondan kaynakların verdiği bilgiye göre bankanın bilançosunun nasıl güçlendirileceği konusunda farklı seçenekler bulunuyor.

Commerzbank tarafından dün yapılan açıklamada devlet yardımı almama iradesinin sürdüğü belirtildi. Alınacak herhangi bir devlet yardımı, bankayı kamulaşmaya bir adım daha yaklaştıracak.

Banka özellikle doğrudan sermaye desteği almaktan kaçınıyor. Bankaya yakın kaynaklar bunun yerine bilançonun pasifleri bünyeden çıkararak güçlendirilebileceğini belirtiyorlar.

Kaynaklar bunun yolunun, bankanın sorunlu birimlerinden Eurohypo'nun kısmen veya tümüyle Almanya'nın banka kurtarma fonu SoFFin bünyesinde yer alan bir "kötü banka"ya devredilmesinden geçtiğini belirtiyorlar. Commerzbank, zarar eden gayrimenkul finansman birimindeki riskli varlıkları kamuya ait kurtarma fonuna aktarırsa, 5 milyar Euro'ya varan kaynak yaratabilecek.

Alman hükümetinin kurtarma fonu SoFFin'i tekrar devreye sokmak için gerekli yasal altyapıya yönelik çalışmaları sürüyor.

Ancak koalisyon kaynakları, bankanın zorla sermayelendirilmesi seçeneğinin ise hâlâ geçerli olabileceğini belirtiyorlar.

Commerzbank 2008 yılında 18.2 milyar Euro mali yardım aldı ve bu yılın yaz aylarında bunun 14.3 milyar Euro kadarını geri ödedi.

Eylül sonu itibariyle bankanın portföyünde 13 milyar Euro tutarında Yunanistan, İrlanda, Portekiz, İtalya ve İspanya devlet tahvili bulunuyordu.

Sayfa Yükleniyor...