Alman iş dünyasının güveni artıyor

Almanya'da iş dünyasının ekonomiye olan güvenini ölçen IFO endeksi Şubat'ta arka arkaya dokuzuncu ay yükselerek 111.2'ye çıktı.

Euro krizi ve fiyatlardaki artışa rağmen Alman ekonomisi canlanmaya devam ediyor.

IFO Enstitüsü’nün yaptığı ankete göre, Alman iş dünyası Berlin duvarının yıkılmasından bu yana geleceğe ilk kez bu kadar umutla bakıyor. Uzmanlar 2011’in de büyüme yılı olacağı görüşünde.

Almanyanın en önemli konjonktür barometresi sayılan iş dünyası endeksi Şubat ayında da beklenmedik bir yükselme kaydetti. Alman Araştırmaları Enstitüsü IFO’nun 7000 Alman işadamı ile yaptığı ankete göre iş dünyası Alman ekonomisinin Euro'da yaşanan krize ve artan enflasyona rağmen canlanmaya devam edeceği görüşünde.

Enstitü Başkanı Hans-Werner Sinn, özellikle ihracatta artış beklendiğini belirtti. En umutsuz bakılan sektörün perakende satış olduğunu söyleyen Sinn, Alman ekonomisinin bu yıl da bir canlanma yaşayacağına dikkat çekti.

Uzmanlar, beklenmeyen uluslararası krizlerin bu gelişmeyi olumsuz etkileyeceği, Arap ülkelerinde yaşananların ise Alman ekonomisine zarar vermediğini belirtiyorlar.

Alman Sanayi ve Ticaret Odası da beklenen büyüme oranını yüzde 2.4’den yüzde 3’e çıkardı. Federal hükümette Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın bu yıl yüzde 2.3 artacağı müjdesini verdi. Alman ekonomisi geçen yıl yüzde 3.6 büyüyerek, iki Almanya’nın birleşmesinden sonraki dönemin ilk rekorunu kırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...