Almanya, Avrupa'nın IMF'sine sıcak bakıyor

Almanya Başbakanı Merkel, Yunanistan'ın ağırlaşan borç sorunu nedeniyle IMF'nin Euro Bölgesi'ne müdahil olmasını istemeyen AB'nin, Avrupa Para Fonu oluşturması fikrine sıcak bakıyor.

Almanya, Avrupa'nın IMF'sine sıcak bakıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Mevcut durum, bu tür sorunlarla baş etmede elimizdeki olanakların yeterli olmadığı kanısını uyandırıyor. Gelecekte IMF olmaksızın kendi sorunlarımızı çözebilmeyi istiyoruz'' dedi.

Bazı sorular olmasına rağmen EMF fikrinin ''iyi ve dikkate değer'' olduğunu dile getiren Merkel, ''tabi ki bazı sorular yanıt bulmalı: kim para verecek, ne kadar verecek, (Avrupa) Komisyonu'ndan bağımsızlığı nasıl olacak ve buna benzer'' diye konuştu.

Bu tür bir fonun (AB Lizbon) antlaşmasında değişiklik yapmadan kurulamayacağına işaret eden Merkel, ancak AB'nin bu konuda uygulamaya geçmeyi istemesi durumunda her zaman Lizbon anlaşmasının hikayenin sonu olamayacağı bir durumla karşılaşacağını ifade etti.

Yunan hükümetinin attığı cesur adımlardan ve çabalardan memnuniyet duyduğunu, tahvil çıkarmasının ''çok başarılı bir eylem'' olduğunu belirten Merkel, Yunanistan'ın şu anda borçlarını ödeyememe durumuyla karşı karşıya olmadığını, bu yüzden herhangi bir seçenek üzerinde karar almadıklarını söyledi.

Euro'ya karşı spekülasyonları kapsayan çabalar kapsamında kredi borcu takas sözleşmelerinin (CDS) düzenlenmesi ve muhtemelen sınırlandırılması çağrısında bulunan Merkel, ''biz kesinlikle bu CDS'leri tamamıyla yasaklayamayız ancak, CDS'ler açıkça suistimal ediliyor, bu yüzden daha fazla şeffaf olmaya ve muhtemelen sınırlandırmaya ihtiyacımız var. Avrupa'nın atacağı adım ABD ve başka yerlerde spekülasyonları önlemez ancak, Avrupalılar olarak biz katkıda bulunmak istiyoruz'' dedi.

Merkel, Yunanistan'ın baştan savma tuttuğu istatistiklerin diğer ülkelerin Euro Bölgesi'ne dahil olmasını önlemeyeceğini, bu yüzden bu ülkelerin durumunun dikkatlice gözden geçirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin desteklediği EFP, dış yardım olmaksızın Euro Bölgesi'nin gelecekte finansal sorunları önlemesini sağlayacak.

Sayfa Yükleniyor...