Almanya nükleer vergisinde ısrarlı

Almanya, nükleer enerji şirketlerinden ek vergi alma planından geri adım atmıyor. Başbakan Merkel, kendisini nükleer santrallerini kapatmakla tehdit eden enerji şirketlerine adeta kafa tuttu.

Almanya nükleer vergisinde ısrarlı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, nükleer enerji şirketlerinden ek vergi alma planını, tepkilere rağmen uygulamaya kararlı.

Alman ZDF televizyonuna demeç veren Merkel, hükümetin öne sürdüğü nükleer enerji vergisinin, başka bir öneri gelmediği sürece geçerli olacağını belirtti.

Merkel, hükümetin, enerji şirketleriyle olası başka teklifler konusunda görüştüğünü, ancak henüz yeni bir önerinin gelmediğini kaydetti.

Nükleer enerji vergisi, Alman hükümetinin 80 milyar Euro'luk kemer sıkma programının bir parçasını oluşturuyor. Almanya, bu vergiden 2 milyar 300 milyon Euro gelir elde etmeyi planlıyor.

Merkel hükümeti, Almanya'nın faaliyet süresi 2022'de dolacak olan 17 nükleer enerji santralinin ömrünü 4 ila 28 yıl daha uzatmayı planlıyor. Ülkenin en büyük enerji şirketleri E.ON ve RWE, Merkel'e geçen cuma gönderdikleri açık mektupta, başbakanı nükleer enerji vergisinden vazgeçmeye çağırdı.

E.ON ve RWE, Merkel'i, verginin hayata geçirilmesi halinde nükleer santrallerini kapatmakla tehdit etti. Bu mektuba ülkenin diğer önde gelen şirketlerinden Siemens, Thyssenkrupp ve Deutsche Bank'ın da imza atması dikkat çekti.

Almanya hükümeti, nükleer enerji vergisini 1 Eylül'de görüşecek. Merkel, Eylül sonunda ise hükümetin enerji stratejisini açıklayacak.

Sayfa Yükleniyor...