Altın 7 haftanın zirvesinde (Altın fiyatları ne kadar?)

ABD Merkez Bankası Fed'in toplantı tutanaklarının ardından faiz artırımının öteleneceği beklentisi arttı. Dolardaki düşüş eğilimi ile altının onsu son yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın 7 haftanın zirvesinde (Altın fiyatları ne kadar?)

Kapalıçarşı'da saat 16.00 itibariyle gram altın 108.07, çeyrek altın 178.69, yarım altın 357.38 ve cumhuriyet altını 717.29 liradan satılıyor.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayı Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının ardından faiz artırımının öteleneceği beklentisi artarken, dolardaki düşüş eğilimi ile altının onsu son yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.

Altının ons fiyatı dün ABD'de açıklanan FOMC toplantısının tutanakları sonrası faiz artırımının gelecek yılın ilk çeyreğinde olabileceği beklentisinin artmasının ardından 1.152 dolar ile gün içi zirvesini gördü. Bugün güne 1.139 dolar seviyesinden başlayan altının onsu yükseliş eğilimini sürdürerek, 1.157 dolarla 24 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Altının gram fiyatı ise FOMC tutanaklarının ardından dolar/TL'deki düşüşe paralel olarak 106 liraya kadar geriledikten sonra dolar/TL'nin dengelenmesi ve altının ons fiyatındaki artışa paralel olarak 107,8 liraya kadar yükseldi.

"FED ALGISI RİSK İŞTAHINI ARTIRIYOR"

Altındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, geçen hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden düşük gerçekleşmesiyle, Fed'in yılın geri kalanındaki toplantılarında da faiz artırımına başlamayacağı beklentisinin güçlenmeye başladığını belirtti.

Yıldırımtürk, "Küresel düşük büyüme endişesi sırasında Fed'in faiz artırımının gelişen ülke ekonomilerine olumsuz yansıyabileceği çekincesi Fed'in faiz artırımını ötelemesinde ayrıca etkili oluyor" dedi.

Böyle bir ortamda bir taraftan yatırımcıların risk iştahı yükselirken, diğer taraftan da yatırım araçlarında spekülasyonların arttığını aktaran Yıldırımtürk, "Dün açıklanan Fed'in toplantı tutanakları da bu görüşü teyit eder ifadeler içeriyor. Dün ABD'de açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvurusu verisi beklentilerden olumlu gelmesinin piyasalara yansıması geçici oldu. Söz konusu risk iştahının artmasıyla birlikte küresel piyasalarda emtia fiyatları artarken, hisse senedi fiyatlarının da yükseldiği görüldü. Fed toplantı tutanaklarının yatırımcılara moral vermesiyle gelişen ülke para birimleri dolar karşısındaki yükselişini bu sabah Uzakdoğu ve Asya Piyasalarında sürdürdü" şeklinde konuştu.

Yıldırımtürk, küresel piyasalarda risk iştahının artmasında altın ve diğer kıymetli metallerin de bir miktar pay aldığını ifade ederek, Fed algısının risk iştahını artırmaya devam edeceğini dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...