Altın ithalatı Mayıs'ta yüzde 98 geriledi

Fiziki talepteki düşüşle altın ithalatı Mayıs'ta, Nisan'a göre yüzde 98.7 azalarak 28.96 kg oldu.

Altın ithalatı Mayıs'ta yüzde 98 geriledi

Ons altın fiyatının Mayıs ayında yeni rekor seviyeye yükselmesinin fiziki altın talebini azaltması sonucu Türkiye'nin altın ithalatı Mayıs ayında, bir önceki aya göre yüzde 98.7 azalarak 28.96 kg olarak gerçekleşti.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre, Türkiye'nin ilk beş aydaki altın ithalatı 19.73 ton oldu. Geçen yılın aynı döneminde ithalat 1.17 ton olmuştu.

Garanti Bankası altın piyasaları sorumlusu Alper Kalyoncu, "Altın ithalatı çok düşük çünkü fiziki talep, mücevherat talebi yok ancak yatırım talebi var. Müşteriler altın depo hesabı tercih ediyor, fiziki altın talep etmiyor" dedi.

Spot altının ons fiyatı 2 Mayıs'ta yeni rekor olan 1575.79 dolara kadar yükseldikten sonra bugün 1530 dolar civarında seyrediyor.

Altın piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise yılın ilk aylarında düşük faiz ortamı ile mevduat sahiplerinin cumhuriyet altınına yöneldiğini ancak sektörün bu talebe çok hazırlıklı olmadığını ve ithalattan gelen altının Darphane'nin altın basımına yöneldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

"Ancak altın fiyatlarının içeride hızlı bir şekilde yükselmeyeceği ve faizlerde hızlı düşüş olmayacağı beklentisiyle talep azaldı. Şu anda düğün mevsimine yaklaştığımız bu dönemde hala fiyatların içeride de yüksek olması nedeniyle talep düşük. Hurda dönüşü de az ancak mevcut talebi karşılayacak düzeyde. Öte yandan gram altın fiyatı 79.35 TL'ye kadar yükseldi. Dolar/TL'nin 1.60'ın altına inmesiyle gram altın fiyatı 78 TL seviyelerine kadar geriledi ancak 60 TL'nin altına inmedikçe halktan talep olmaz."

Sayfa Yükleniyor...