Altın ithalatı yüzde 51 düştü

Altın ithalatı fiyatlardaki yüksek seyir ve dönemsellik etkisiyle Ekim'de yüzde 51 düşüşle 3.7 tona geriledi.

Altın ithalatı yüzde 51 düştü

Türkiye'nin altın ithalatı, altın fiyatlarındaki yüksek seyir ve dönemsel olarak talebin yüksek olmamasıyla Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 51 düşüşle 3.7 tona geriledi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre Ekim'de bir önceki aya göre yüzde 3.6 gerileyen altın ithalatı, yılın ilk 10 ayında 112.97 ton oldu.

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksu, ithalat rakamlarındaki düşüşte altın fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra dönemsellik etkisinin de olduğunu belirterek, "Altın fiyatlarının son dönemde 100 TL'nin üzerine çıkmasıyla piyasa bir miktar beklemeye geçti.

Öte yandan Eylül-Ekim ayları altın talebinin yüksek olduğu bir dönem değil. Düğün sezonunun da bitmesiyle ithalat için çok önemli bir durum yok" dedi ve şöyle devam etti:

"Bir diğer neden ise altın fiyatlarında Türkiye'nin uluslararası piyasalar ile arbitraj farkının Türkiye'den yana olmaması. Öte yandan Ayrıca İAR olarak hurda dönüşünden de memnunuz. Yastıkaltı altının piyasaya çıkmasında kaynaklanan bir hurda dönüşü söz konusu. Altın fiyatlarının yükselmesi ve 100 TL'yi aşmasıyla insanlar kârlarını realize etmeye başlıyor bu da hurda dönüşünün artmasına neden oluyor. Bu da altın ithalatını azaltıcı bir unsur."

Aksu arbitrajın ayrı tutulması gerektiğini belirterek, "Ancak hurda dönüşü çok fazla olsa da arbitraj farkı varsa ithalat yine artar. O dönemde Türkiye'de ne kadar altın olduğunun önemi kalmaz" dedi.

İstanbul Altın Borsası (İAB) tarafından yayımlanan verilere göre altın ithalatı bu yılın Eylül ayında 3.84 ton, 2011 yılının Ekim ayında ise 7.49 ton seviyesindeydi.

Altın ithalatı 2011 yılının ilk 10 ayında 76.64 ton, yılın tamamında ise 79.7 ton olmuştu.

Spot altının ons fiyatı 6 Eylül 2011'de tarihi rekor olan 1,920.30 dolara yükselmişti. Bu yıl içinde en yüksek olarak 5 Ekim'de 1,795.69 dolara yükselen spot altın bugün saat 1300 itibariyle 1,709.76 dolar civarında seyrediyor.

Elektronik Bilgi Merkezi tarafından sağlanan Kapalıçarşı Ayaklı Borsa verilerine göre aynı saat itibariyle 24 ayar altının gram fiyatı 98.67 TL seviyelerinden işlem görüyor.

Sayfa Yükleniyor...