Altın nereye koşuyor?

Altın fiyatları 1364 dolarla yeni bir rekor daha kırdı. Altın neden bu kadar artıyor? Fiyatlar daha yükselecek mi? Yatırımcı ne yapmalı? İşte soruların yanıtları...

Altın nereye koşuyor?

Altın fiyatlarındaki rekorlara her gün bir yenisi ekleniyor.

Uluslararası piyasalarda spot altının ons fiyatı 1,364.60 dolara kadar yükselerek bugün de rekor kırdı.

Peki altın fiyatları daha ne kadar böyle yüksek seyredecek? Yatırımcı ne yapmalı? Merak edilen soruların yanıtını Goldaş İş Geliştirme Yöneticisi Çağdaş Küçükemiroğlu verdi.

Küçükemiroğlu altının kısa vadedeki seyrine ilişkin şunları söyledi: "Altın üretimindeki artışlar sınırlı, hatta üretim yatay seyrediyor. Fiyat hareketleri ise şu sırada güçlü bir spekülatif boğa piyasasına (yükselen fiyat piyasası) işaret ediyor. Daha önce Amerika’daki ev fiyatlarındaki yapay artışlar ve onun daha öncesinde internet hisselerinde yaşanan balon burada da mevcut. Ancak sisteme yeni para girişi olduğu sürece ve sürü psikolojisi faktörleriyle hareket edilmeye devam ettikçe fiyat artışları devam edecektir. Geriye dönuk olarak bakınca hiçbir zaman bu seviyelerde işlem görmemiş olan altın fiyatlarının nereye kadar artacağını kimse sürekli olarak doğru tahmin edemez. Bu fiyatlar yapaydır ancak bu durum spekülatif olarak para kazanmaya engel değildir. Maliyetleri aşağılarda olan profesyonel yatırımcıların kâr satışları olması doğal ancak altın fiyatlarının spekülatif yükselişinin durması, küresel ekonomiye olan güvenin yeniden oluşmasına bağlı. Şu anda temel göstergelerdeki kırılganlıkların altına olan talebi artırmasının yanı sıra oluşan talep ve fiyatlar da insanların algılarına ve dolayısıyla ekonomik karar alma mekanizmalarina yansıyarak temel göstergelerin şekillenmesini etkiliyor."  

YATIRIMCI NE YAPMALI?
Küçükemiroğlu yatırımcılara önerilerini şöyle sıraladı: "Yatırımcılar pozisyonlarına göre bir para yönetimi stratejisine sahip olmalılar. Düşük maliyetlerden altın yatırımı olanlar bu stratejilerine göre bir miktar kâr realizasyonu yapabilirler. Sonuçta kağıt üzerindeki kârlar alınmadığı sürece gerçekten kâr edilmiş olmayacaktır. Bir de şu unutulmamalıdır ki, kimse sürekli olarak en düşük seviyeden bir yatırım aracını alıp en yüksekten satamaz. Piyasalardan kâr etmek, ancak işleyen bir para yönetimi stratejisine disiplinli olarak sadık kalmaktan geçer.

Altını olmayan ve altını olup da daha fazla risk almaya istekli yatırımcılar ise şu anda altında yönün yukarı olduğunun farkında olarak ve aynı zamanda da yüksek derecede spekülatif bir piyasada işlem yaptıklarını kabul ederek, daha çok gelebilecek kâr satışlarında gerileyen fiyatlardan destek noktalarında alım yapabilirler. Altında şu sırada kısa, orta ve uzun vadeli trendler yukarı yönde. Son olarak yatırımcıya tavsiyemiz, altına kısa vadeli bir yatırım olmaktan çok, orta ve uzun vadeli bir yatırım olarak bakmaları yönünde."

ALTININ YÜKSELİŞ NEDENLERİ

Sayfa Yükleniyor...