'Altın olmasa Türkiye resesyona girerdi'

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ekonomisinin büyümesinde altının rolüne vurgu yaptı. Gazetede "Altın satışı olmasaydı ekonomi resesyona girerdi" yorumu yer aldı.

'Altın olmasa Türkiye resesyona girerdi'

Financial Times gazetesinde yayınlanan bir makalede, Türkiye ekonomisinin büyümesinde altının önemli bir rol oynadığı vurgulandı.

Daniel Dombey imzalı makale, Türk yetkililerin, milli gelir hesaplarında altın satışının etkisini olduğundan az gösterdiğini ve ekonomik büyümenin kamudan ziyade özel sektörün çabalarına bağı olduğunu vurguladıklarını, ancak sayısal verilerin farklı olduğunu ifade ediyor.

Dombey, üçüncü çeyrekte kaydedilen yüzde 1.6 oranındaki büyümenin, Türkiye ekonomisinde patlama yaşandığı tezlerini da geçersiz kıldığını vurguluyor.

Üçüncü çeyrekte ihracatın önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,9 arttığı belirtilen makalede, bu oranın ikinci çeyrekte kaydedilen yüzde 20.9'luk artışın neredeyse yarısına denk düştüğü ve İran'a altın ihracı söz konusu olmasa daha da aşağılara çekileceği ifade ediliyor.

Ambargo uygulanan İran'a Türkiye'nin bu yıl milyarlarca dolar değerinde altın ihraç ettiği, fakat aslında altın ithalatçısı olan Türkiye'nin, İran'la yaptığı ticaret karşılığında para transferi yerine yaptığı bu altın satışının ne kadar ihracat kategorisinde görülebileceği sorgulanıyor.

Makalede, ABD'nin itirazları göz önünde bulndurulduğunda, bu ticaretin daha ne kadar devam edebileceğinin belirsiz olduğu dile getiriliyor.

Türkiye'nin bu yılki ihracat artışında altın satışının payının yüzde 60 olduğuna dikkat çeken makalede, iç talebin zayıf ve ekonominin motor gücünü ihracatın oluşturduğu bir ülkede bunun önemine işaret ediliyor.

Dombey, Londra'daki Capital Economics'ten Neil Shearing'in "Altın satışı olmasaydı resesyona girerdi" tespitine vurgu yapıyor.

Makalede ayrıca, Türkiye'de özel sektördeki sermaye harcamalarının üç çeyrektir yüzde 11.1 azalış gösterdiği, buna karşılık kamu yatırımlarında yüzde 11.2 artış olduğu, kamu harcamalarının da yüzde 4.4 arttığı vurgulanıyor.

Sayfa Yükleniyor...