Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Altının ons fiyatı 1300 dolarla tüm zamanların en yüksek düzeyine çıktı.

Altın rekor üstüne rekor kırıyor

Uluslararası piyasalarda altın fiyatları rekor kırmaya devam ediyor.

Spot altının ons fiyatı 1300 dolar ile rekor kırarken, spot gümüşün ons fiyatı 21.34 dolar ile Ekim 1980'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.

Son bir yılda altının ons fiyatı ise yüzde 25'ten fazla yükseliş kaydetti. Bu yılki artış yüzde 17'yi aştı. Analistler, altının onsunun 1300 doları aşması halinde, bu rakamın altına inmeyeceğini vurguluyor.

Uzmanlar, altına hücumun sebebinin, merkez bankalarının rezervlerini altınla güçlendirmelerine bağlıyor. Kıymetli maden analistleri, altının, gelecek yıl onsu 1500 dolardan işlem görebileceğine de dikkati çekiyorlar.

İkinci dip korkuları nedeniyle küresel ekonominin geleceğine dair belirsizlik ortamı da yatırımcıyı 'güvenli liman' olan altına yöneltiyor.

Altının yükselmesinde doların zayıf seyri de etkili oluyor. ABD Merkez Bankası Fed'in gevşeme adımlarını devam ettireceği ve yeni önlem alacağı beklentileri, ABD'den gelen karışık veriler doları zayıflatıyor. Doların zayıflamasıyla yatırımcı altına yöneliyor.

BALON MU OLUŞTU?
Altın fiyatları sürekli artış gösterirken, bunun bir 'balon' olduğu yorumları da geliyor. Ünlü yatırımcı George Soros son yaptığı açıklamada, "Hiçbir varlık sınıfı güvenli değil, altında balon oluştu" demişti.

Sayfa Yükleniyor...