Altına hücüm ettik!

Türkiye'nin 2010 Ocak ayında 60 kilo olan altın ithalatı, bu yıl aynı dönemde 11.1 tona çıktı.

Altına hücüm ettik!

Düşük faiz ortamı ve altın fiyatlarının yükseleceği beklentisi Ocak ayında özellikle Cumhuriyet altınına olan talebi artırırken, yılbaşından bu yana ons bazında yaklaşık 90 dolar gerileyen altın fiyatlarının TL bazında fazla gerilememesi de altın ithalatının artmasına neden oldu ve Ocak ayında altın ithalatı 11.12 ton olarak gerçekleşti.

İstanbul Altın Borsası (İAB) verilerine göre Türkiye'nin altın ithalatı 2010 yılının Ocak ayında 60 kilo, Aralık ayında ise 700 kilo olmuştu. İAB verilerine göre, Türkiye'nin 2010 yılında altın ithalatı bir önceki yıla göre yüzde 13 artışla 42.49 ton oldu. Altın ithalatı 2009 yılında 37.6 ton olarak gerçekleşti.

Garanti Bankası altın piyasaları sorumlusu Alper Kalyoncu, halkta altın fiyatlarının önümüzdeki dönemde yükseleceği beklentisi olduğunu söyleyerek, "Bu nedenle cumhuriyet altını talebi oldukça yüksekti. Öte yandan, faiz gelirlerindeki düşüş de altına olan yatırım talebinin artmasına neden oldu. Normalde TL bazında altın fiyatlarının yüksek olması talebi olumsuz etkiler ancak halkta fiyatların daha da yükseleceği beklentisi olduğu görülüyor. Şimdilik altın talebi durdu ancak önümüzdeki dönemde talebin tekrar artmasını bekliyorum" dedi.

Reuters tarafından yapılan bir ankete göre altın fiyatlarının, geçen yıl elde ettiği yüksek kazanımların ardından düşük faiz, zayıf dolar ve önde gelen ekonomilerin büyümelerine yönelik bitmeyen endişeler nedeniyle 2011 yılında da rekor seviyelere yükselmesi bekleniyor.

Ancak analistlere göre, global ekonomilerin ivme kazanması, piyasadaki ucuz para miktarını artıran nicel gevşeme önlemlerinin durması ve faiz oranlarının tekrar yükselmesiyle fiyatlar 2012 yılında yatay seyredebilir.

Reuters'ın Ocak ayı başında 65 analistin katılımıyla hazırladığı ankete göre 2011 altın fiyat tahminlerinin medyanı 1,450 dolar seviyesinde. Bu tutar, London Bullion Market Association'ın (LBMA) 2010 için belirlediği ortalama altın fiyatı olan 1,225.60 doların yüzde 18 üzerinde.

Son dönemde faizlerdeki düşüşle Cumhuriyet altınına olan talebin arttığını söyleyen altın ve para piyasaları uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Faizin düşmesi eski alışkanlıkları geri getirdi. Değer kazanımının devam edeceği beklentileriyle talep devam ediyor. Bir diğer neden ise yılın başında yeni tarihli Cumhuriyet altını basılıyor. Bu yılın başında da 2.5 ton civarında Cumhuriyet altını basıldığı söyleniyor" dedi.

Altın fiyatları bu yıl ons bazında 3 Ocak'ta en yüksek 1,423.57 dolar seviyesini görürken, sektör yetkililerinin verdiği bilgilere göre TL bazında ortalama en yüksek 71.5 TL seviyesini gördü.

ALTIN BİR AYDA 90 DOLAR GERİLEDİ
En yüksek seviyesini gördüğü 3 Ocak'tan bu yana ons bazında yaklaşık 90 dolar gerileyen altın fiyatları, TL bazında ise yaklaşık 3.7 TL geriledi.

Altın fiyatları ons bazında 1,333 dolar civarında seyrederken, İAB verilerine göre referans gram altın fiyatı 67.76 TL seviyesinde.

'KUR FARKI NEDENİYLE ARTTI'
İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Aksu ise altın ithalatındaki artışta yurtiçi piyasa ile uluslararası piyasa arasındaki kur farkı nedeniyle oluşan fiyat farkının etkili olduğunu söyledi. Aksu, "Dolar/TL son dönemde çok yükseldi. Altının ons fiyatı son dönemde gerilese de kurdaki yükseliş nedeniyle TL/gram fiyatı çok gerilemedi. Örneğin uluslararası piyasada ons fiyatı 1,333 dolar iken kur farkı nedeniyle bunun Kapalıçarşı'da karşılığı 1,336 dolar gibi bir rakam oluyor. Bu noktada yurtdışından külçe altın ithal edip Türkiye'de satmak daha avantajlı olduğundan ithalatın arttığını görüyoruz" dedi.

İAB verilerine göre altın, borsada 5 Şubat 2010'da dolar bazında 1,052 dolar, TL bazında ise 51.4 TL/gr ile yılın en düşük seviyesinden işlem görürken, 7 Aralık'ta dolar bazında 1,428 dolar, 29 Aralık'ta ise TL bazında 70.885 TL ile 2010 yılının en yüksek seviyelerine ulaştı.

Altın fiyatları 7 Aralık'ta ons başına 1,430.95 dolar ile rekor seviyeye yükselmişti.

Sayfa Yükleniyor...