Altında dudak uçuklatan kehanet!

İkinci dip korkusu ve belirsizlik altına olan talebi o kadar çok artırdı ki, en varlıklı yatırımcılar altını artık külçeyle alıyor. Ünlü ekonomist Jim Rogers ise altın için dudak uçuklatan bir kehanette bulundu: 2000 dolar.

Altında dudak uçuklatan kehanet!

Süper zenginler, ekonomik belirsizlik nedeniyle, külçeyle, hatta bazen tonla altın almaya başladı. Ekonominin ikinci bir dip yapacağı korkusu altına olan fiziksel talebi artırdı. Reuters'a konuşan bankacılar, zenginlerin altını sadece endeks fonları ve vadeli işlemler aracılığıyla değil, fiziksel olarak da aldığına dikkat çekti.

Ekonomik belirsizliğin son dört yılda olmadığı kadar yüksek olması nedeniyle, bankacılar zengin yatırımcılara portföylerinin bir kısmını altında tutmasını öneriyor. Örneğin UBS'e göre, portföylerin yüzde 7 ila 10'unun altın veya diğer değerli metallerden oluşmalı.

Altına olan fiziksel talebin artmasıyla, satın alınan altını saklama talebi de oluştu. Bankalar, saklama talebini karşılamak için, yeraltındaki altın mahzenlerini yeniden açmaya başladı. Financial Times'ta pazar günü yer alan bir habere göre, JPMorgan 90'lı yıllardan bu yana kapalı olan altın mahzenini Eylül'de açtı. New York'ta altın mahzenlerini JPMorgan'dan da önce açan bankalar arasında HSBC ve Bank of Nova Scotia var. 80'li ve 90'lı yıllarda kapattıkları mahzenleri açanların yanı sıra, yeni mahzen açmayı planlayan bankalar da bulunuyor. örneğin deutsche bank ve barclays, londra'da yeni mahzenler açmayı düşünüyor.

Danışmanlık şirketi GFMS'e göre, dünyada özel yatırımcıların elinde bulunan altın miktarı modern tarihte ilk kez merkez bankaların elindeki altın miktarını geçti. Özel yatırımcıların elinde yaklaşık 30 bin ton bulunuyor. Bu, dünyadaki toplam altın rezervinin altıda birinden fazlasını oluşturuyor.

ROGERS'TAN 2000 DOLAR TAHMİNİ
Altın fiyatlarında bu gelişmeler yaşanırken, ünlü ekonomist Jim Rogers'tan rekor üstüne rekor kıran altın fiyatlarına yönelik yeni bir kehanet daha geldi.

Rogers, altın fiyatlarındaki rallinin süreceğini ve altının onsunun önümüzdeki 10 yıl içinde 2000 doları görebileceğini söyledi.

CNBC'ye konuşan Rogers, altının, ABD ekonomisinin tekrar canlanmasına bağlı olmaksızın emtialardaki artıştan yararlanacağını söyleyerek, "Altın önümüzdeki 10 yılda çok yukarılara gidecek. Bir süre yavaşlayabilir, çünkü geçtiğimiz birkaç hafta içinde çok hızlı arttı. Altın çok yükselecek. Enflasyona göre düzeltilince altının şu anda 2000 dolar olması lazım. Ben 10 yıl içinde 2000 dolar olacak dediğim zaman dünyanın şu andaki durumu içinde bu çok dramatik bir söylem gibi algılanmamalı. Bu bir gerçek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...