''Altyapı yatırımları önemli bir güç''

IMF Başkanı Lagarde, "Altyapı yatırımları büyümeyi kısa ve uzun dönemde iten bir güçtür, çünkü istihdam yaratır" dedi.

''Altyapı yatırımları önemli bir güç''

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 Liderleriyle Ana Oturum: Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun katılımıyla gerçekleşti.

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesinde bulunan Titanic Otel'de düzenlenen toplantının oturum bölümünde konuşan IMF Başkanı Christine Lagarde, konuşmasına Paris'te yaşanan terör saldırısından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı.

Paris'te doğduğunu ve hayatının en güzel yıllarını Paris'te geçirdiğini anlatan Lagarde, "Cuma akşamı da Paris'teydim. İzin verirseniz sizlerle oradaki hisleri paylaşmak istiyorum. Olan bitenlerden dolayı öncelikle bir reddediş vardı, sonra panik yaşandı, daha sonra şok, daha sonra korku, daha sonra da derin bir üzüntü yaşandı. Arkadaşlarımızla olduğumuz yerden çıktık, çocuklarımıza ulaşmaya çalıştık. Aslında çoğumuz bunu yaşamıştır belki ama ben daha önce hiç yaşamadım. Ağlayın diye bunları anlatmıyorum. Bunları söylüyorum size çünkü hepimizin bir şeyler yapabileceğini düşünüyorum. Eğer Paris'te çalışanlarınız varsa, sevdikleriniz varsa onlara mutlaka mesajlarınızı gönderin. Bu mesajlar hiçbir zaman aşırı olmaz. Sonuçta kendinizi tamamen savunmasız hissediyorsunuz ama sonuçta bu felaketin üzerinden gelebilmek adına, bu nefretin üzerinden gelebilmek adına güçlü duruşu sergilememiz gerekiyor. Bu duruşu sergilemeniz için de başkalarının desteğine ihtiyacınız var" diye konuştu.

İş olsun, emek olsun bütün iş camiasının bu desteği verebileceğini ifade eden Lagarde, "İki dünya olarak burada bir araya geldik. Bir şeyler yapabiliriz, bir sonraki toplantı Paris'te olmalı" dedi.

Sadece Paris için değil, bu korkunun, bu felaketin etkilediği her yer için sözlerinin geçerli olduğunu ifade eden Lagarde, dayanışmayı göstermek adına herkesin yapabileceği bir şeyler bulunduğunu vurguladı.

Dünyanın birçok ülkesinde hem kısa hem de uzun dönemde büyümenin itici gücünün altyapı olduğunu ifade eden Lagarde, "Sonuçta büyümeyi kısa ve uzun dönemde iten bir güçtür altyapı yatırımları. Çünkü istihdam yaratır" ifadelerini kullandı.

Lagarde, köprüler, otobanlar, okullar, hastaneler gibi inşa edilen tüm altyapı yatırımlarının istihdam yarattığına dikkati çekerek, altyapı projelerinin de dünyanın her yerinde bulunduğunu söyledi.

Altyapı projelerine ivme kazandırılmasının çok önemli olduğunu, finansal kuruluşlar olarak bu alanda çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Lagarde, "Aynı zamanda İslam finansmanını desteklemek de önemli. Gerçekten bunun büyüme açısından çok önemli bir rolü olabilir. Altyapı projelerinde kamu sektörünü özel sektörle bir araya getirebilmek de çok önemli. Bu birleşmenin daha
fazla olması gerekiyor. Geleneksel olarak bunun az olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Sayfa Yükleniyor...