Amazon'un gizli operasyonu

Amazon, İngiltere merkezli uçuşlarla ürünlerini Avrupa'ya taşımaya başladı. Bu da akıllara Amazon “hava kargo” işine mi giriyor sorusunu getirdi.

Amazon'un gizli operasyonu

Amazon Kasım ayı ortalarından beri kiraladığı bir Boeing 737 ile Polonya, Almanya ve İngiltere arasında uçuşlara başladı. 

Haftada 5 sefer yapan uçak, Polonya’nın Katowice Havaalanı'ndan İngiltere’deki Doğu Midlands ya da Doncaster Havaalanı'na, oradan da Almanya üzerinden Polonya’ya uçuyor. Seferler Amazon’un Avrupa’daki en büyük merkezleri arasında yapılıyor. Bu havaalanları Amazon’un Avrupa’daki depolarına yakınlığıyla biliniyor.

ÖNCE ABD’DE BAŞLADI

Avrupa’da kendi kargosunu kendisi taşımanın peşinde olan Amazon benzer bir hamleyi ABD genelinde de yapmayı planlıyor.Amazon’un geçtiğimiz günlerde ABD’de 20 Boeing 737 kiralamak üzere çalışmalar yaptığını öğrenildi.

Amazon'un gizli operasyonu - 1 Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un 58,2 milyar dolarlık serveti bulunuyor.

“AMAÇ KARGO ŞİRKETLERİNİ ARADAN ÇIKARMAK”

Amazon normalde UPS, DHL ve FedEx gibi dünyanın en büyük kargo şirketleriyle çalışıyor. Analistler Amazon’un 3. parti kargo şirketleriyle uğraşmaktan bıkmış durumda olduğunu ve bu şirketlerin Amazon’un büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu söylüyor. Amazon’un sözcüsü ise konuyla ilgili “Avrupa’daki müşterilerimize ulaşmak için pek çok farklı yol kullanıyoruz. Buna havayolu da dahil” dedi.

244 MİLYON AKTİF KULLANICISI VAR

Amazon.com Jeff Bezos tarafından 1994’te Seattle’da kuruldu. İlk olarak kitap satarak işe başladı ve dünyanın en büyük online alışveriş platformu haline geldi.

2014 yılı itibariyle aktif kullanıcı sayısı 244 milyon. Aynı yıl site üzerinden toplam 88.99 milyar dolarlık satış gerçekleşti. Online alışveriş yapan kullanıcıların %44'ü bir ürün almadan önce, ilk iş Amazon'a girerek, ürün hakkında araştırma yapıyor.

Amazon'un gizli operasyonu - 2

Bezos özellikle müşteri memnuniyetinden taviz vermeyen anlayışlarıyla son tüketicinin takdirini kazanmasını bildi. Forbes'a göre Jeff Bezos, 58,2 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 17. Kişisi ünvanını elinde bulunduruyor.

"KENDİ ÇALIŞANLARINA MÜŞTERİLERİNE OLDUĞU KADAR CÖMERT DEĞİL"

Amazon her ne kadar online alışverişin lideri olsa da kendi çalışanlarına karşı tutumu tartışma konusu. New York Times'ta yayınlanan bir makale ile şirketteki olumsuz çalışma koşulları çalışanlar tarafından gözler önüne serilmişti. (Makaledeki örneklerden birinde düşük yapan bir çalışan ameliyatın ertesi günü zorla iş gezisine gönderilerek, kendisine işin yetişmesi gerektiği söyleniyor) Bezos ise bu makalenin ardından tüm çalışanlarına e posta atarak benzer bir durumu yaşayanların kendisine ulaşmasını istemişti. Bu da "patron çalışanların durumundan bihaber" eleştirilerini beraberinde getirmişti.

Sayfa Yükleniyor...