'Anayasa değişse de siyaset değişmeyecek'

TÜSİAD, 6 yıl aranın ardından yayına geçen dergisinde, hükümete seçim barajının düşürülmesi çağrısı yaptı. TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, seçim sistemi ve siyasi partiler mevzuatında reformun şart olduğuna dikkat çekti.

'Anayasa değişse de siyaset değişmeyecek'

2004 yılında yayını duran ve 6 yıl sonra yeniden yayınlanmaya başlanan Görüş'ün ilk sayısında kapak konusu "Anayasa değişse de siyaset değişmeyecek'' başlığı oldu.

Derginin kapak fotoğrafında ise Meclis grubu bulunan parti sıraları görülüyor. Ancak sıralarda milletvekilerinin yerinde sadece parti liderleri yer alıyor.

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner de kapak konusu için bir makale kaleme aldı. Boyner, seçim barajının mutlaka düşülmesi gerektiğini savundu.

Boyner, "Türkiye, bir genel seçimi daha yüzde 10 barajı ve sadece genel merkezlerin iradesine bağlı bir aday belirleme yöntemi ile geçirmemeli, seçim ve siyasi partiler reformları ivedilikle gündeme getirilmelidir. Bu düzenlemelerin 2011 seçimi öncesinde yapılması, temsil gücü yükselmiş yeni parlamentonun bütüncül yeni bir Anayasa'yı daha sağlıklı bir zeminde yapmasına da imkan tanıyacaktır.'' dedi.

Görüş dergisinde, Prof. Seyfettin Gürsel imzalı yeni bir sistem de öneriliyor.

Buna göre barajı tamamen kaldırılacak. Milletvekili sayısı 600’e çıkarılacak. 500'u 5-6 kişilik seçim çevrelerinden seçilecek. 100’ü ise Türkiye milletvekili olacak.

Sayfa Yükleniyor...