Ankara Hızlı Tren Garı yine ertelendi

İlk olarak 20 Ocakta gerçekleştirileceği duyurulan ancak çeşitli nedenlerle 22 Şubata ertelenen Ankara Hızlı Tren Garı ihalesi, ikinci kez ertelendi.

Ankara Hızlı Tren Garı yine ertelendi

TCDD Genel müdürlüğü, Ankara Hızlı Tren Garı ihalesini, şartname satın alan firmaların ''ihale tarihinin ötelenmesi'' yönündeki talebi üzerine 2 Mart 2011 tarihine erteledi.

İlk ertelemeye, şartname satın alan firmaların tesisin altından geçmesi planlanan metronun sıkıntı yaratabileceği yönündeki çekinceleri neden olurken, ihale tarihinin tekrar ötelenmesinde firmaların talepleri etkili oldu.        

TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, Ankara Hızlı Tren Garı ihalesiyle yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda firmanın ilgilendiğini bildirerek, özellikle şartname satın alan yabancı şirketlerin, şartnamede bazı değişiklikler talep ettiklerini kaydetti.        

Şirketlerin şartnameye bazı maddelerin eklenmesi yönündeki isteklerinin dikkate alınarak değişikliğe gidildiğini belirten yetkililer, firmalardan gelen ''ihale tarihinin ötelenmesi'' konusundaki taleplerin de olumlu karşılanarak ihalenin 2 Marta ertelendiğini belirtti.
        
İLK ERTELEME
Ankara Hızlı Tren Garı'nın 25 metre altından geçmesi planlanan istasyonun yer aldığı metro projesi nedeniyle ihaleye yönelik kaygı duyan bazı şirketler, TCDD Genel Müdürlüğüne metro istasyonunun yer aldığı projenin henüz tamamlanmadığını, bu durumun ileride sıkıntıya neden olabileceğini belirtmişti.        

Öte yandan ihaleye katılmak isteyen bazı şirket temsilcileri de Türkiye'de bu kadar kapsamlı ilk gar olacak Ankara Hızlı Tren Garı'nın ihale şartnamesinin oldukça detaylı hazırlandığını, bu durumun ihaleye hazırlık için ek süreye ihtiyaç doğurduğunu kaydetmiş ve ihale, 20 ocaktan 22 şubata ertelenmişti.        

Batıkent metrosu ile Keçiören metrosunun kesiştiği yer olan Atatürk Kültür Merkezi durağından başlayan ve Ankara Hızlı Tren Garı'nın altından geçerek Genelkurmay kavşağından Çayyolu metrosuna bağlanacak yeni metro hattı etüt projesine göre, Genelkurmay kavşağı ile Atatürk Kültür Merkezi arasına yapılacak metro hattı yerin 25 metre altından geçecek.
        
ANKARA HIZLI TREN GARI
Celal Bayar Bulvarı ile mevcut gar binasının arasındaki araziye yapılması planlanan Ankara Hızlı Tren Garı, 21 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilecek.        

Günde 50 bin, yılda 15 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak garın zemin katında yolcu dinlenme salonları ve büfeler bulunacak. Garın iki katına 5 yıldızlı otel yapılacak, çatı katında ise restoran ve kafeler olacak. Tesisin zemin katının altında peronlar ve bilet satış gişeleri, bir alt katta ise 3 bin araçlık kapalı otopark yer alacak.       

Mevcut gardaki hatların deplase edilmesinin ardından yeni garda, aynı anda 12 hızlı tren setinin yanaşabileceği 420 metre uzunluğunda 6 hızlı tren, 4 konvansiyonel, 2'şer banliyö ve yük treni hattı yapılacak.        

Ankara Hızlı Tren Garı ile mevcut gar eş güdümlü olarak kullanılacak, iki gar binasının yer altından ve yer üstünden bağlantısı sağlanacak. Projeye göre, hafif raylı toplu taşıma sistemi Ankaray'ın Maltepe istasyonundan yeni gar binasına içinde yürüyen bant bulunan tünel yapılacak. Ayrıca, TCDD arsasından Ankara Büyükşehir Belediyesine arsa devredilecek ve Celal Bayar Bulvarı 3x3 şeritten 4x4 şeride çıkarılarak trafik rahatlatılacak.        

Projenin ihale şartnamesine göre, ihaleyi kazanan firma garın yanı sıra peronlar ile tren setleri yıkama tesislerini de yapacak. Yapım süresi 2,5 yıl olarak belirlenen ihaleyi, en kısa işletme süresi öneren firma kazanacak.

Sayfa Yükleniyor...