Apple'a iPhone dopingi

Apple, iPhone satışlarının katlanmasıyla üçüncü çeyrekte net kârını yüzde 13 artırdı.

Apple'a iPhone dopingi

Apple, bilgisayar ve iPhone satışlarının iyi olması ve beklenenden yüksek brüt kâr marjı sayesinde Wall Street tahminlerinin çok üzerinde çeyrek dönem kârı açıkladı.

Şirket, mali yılının üçüncü çeyreğindeki net kârı yüzde 13 artarak global ekonomik durgunluğa karşı dayanıklılığını gösterdi. Şirketin iPhone satışları geçen yıl aynı dönemdeki satışların yedi katından yüksek seviyede, yani 5.2 milyon adet gerçekleşti.

Pacific Crest menkul kıymetler analisti Andy Hargreaves, "Rakamlar muhteşem. Brüt kârlar şaşırtmaya devam ediyor ve ürünlere dönüş var. Mac pazarı büyümeye devam ediyor" dedi. Hargreaves, "Öte yandan iPhone'un çok iyi satıyor ve güçlü bir kalem oluşturuyor" diye ekledi.

Apple, mali yılının 27 Haziran'da biten üçüncü çeyreğinde 1.23 milyar dolar, yani hisse başına 1.35 dolar net kâr açıkladı. Apple'ın geçtiğimiz yıl aynı dönemdeki kârı, 1.07 milyar dolar, ya da hisse başına 1.19 dolar olarak gerçekleşmişti.

Apple'ın hisse başı kârı, Reuters Estimates'a göre Wall Street'in tahmini olan 1.18 doların yanı sıra, dar çevrelerde bahsi geçen ve çok daha iyimser olan 1.30-1.35 aralığındaki tahminlerin de üzerindeydi.

Apple'ın içinde bulunduğumuz çeyrek için beklendiği gibi muhafazakar olan tahmini, 8.7 ila 8.9 milyar dolar gelir üzerinden hisse başına 1.18 ila 1.23 dolar kâr edeceği yönünde.

Bu rakamlar analistlerin öngördüğü 9.1 milyar dolar gelir ve hisse başına 1.30 dolar kârın altında yer almasına rağmen yatırımcılar üzerinde bir etkisi olmadı.

Şirketin brüt kâr marjı bazı analistlerin yüzde 34 olan tahminlerinin üzerinde yüzde 36.3 olarak açıklandı. Brüt kar marjı geçen çeyrekte yüzde 36.4, geçen yıl aynı dönemde yüzde 34.8 olmuştu.

Apple'ın geliri Haziran ayında biten çeyrekte geçtiğimiz yıl aynı çeyreğe göre yüzde 12 artarak 8.3 milyar dolar ulaştı ve analistlerin tahmini olan 8.2 milyar doların üzerinde gerçekleşti.

California eyaletinin Cupertino kentinde faaliyet gösteren Apple'ın hisseleri, Nasdaq'ta dünkü seansı yüzde 0.9 düşüşle 151.51 dolardan kapatırken, seans sonrası işlemlerde 158.34 dolara kadar yükseldi.

Sayfa Yükleniyor...