'Ara bağlantı' sürpriz oldu, büyümeyi düşürdü

Turkcell Genel Müdürü Ciliv, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin kararın kendileri için sürpriz olduğunu, bu nedenle bu yıl yüzde 10 olan büyüme tahminlerini geriye çektiklerini açıkladı.

'Ara bağlantı' sürpriz oldu, büyümeyi düşürdü

Turkcell'in 2009 yılı finansal ve operasyonel sonuçlarına ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 2009 yılının genel ekonomik durum, sektördeki regülasyonlar ve yoğun rekabet nedeniyle zorlu geçtiğini belirtti.

Ciliv, 2009 yılında yaklaşık 3 milyar lira AVFÖK ve 1,7 milyar lira net kâr elde eden Turkcell'in Türkiye'deki pazar payında geçen yıla göre büyük bir değişim gerçekleşmediğini ve yüzde 56 olduğunu kaydetti.

Geçen yıl pazarın yüzde 5 oranında daraldığını ve 3 milyon civarında sim kartın kullanımdan çıktığını ifade eden Ciliv, burada 2008 yılında yüzde 20 seviyesinde olan çift simkart kullanımının yüzde 15'e gerilemesinin önemli rolü olduğunun altını çizdi.

Pazarın daralmasından üç operatörün de abone kaybederek etkilendiğini ve penetrasyonun yüzde 92'den yüzde 87'ye indiğini söyleyen Ciliv, Turkcell'in 2004-2008 yılları arasında 4,6 milyar lira ile diğer mobil operatörlerin 2-3 katı yatırım yaptığını, sadece 2009 yılındaki yatırım miktarının ise 2,7 milyar lira seviyesinde bulunduğunu belirtti.

Faturalı abone kazanımında da önemli mesafe katettiklerini kaydeden Ciliv, 2008 yılı 4. çeyreğinde 7,5 milyon olan faturalı abone sayısının 2009 yılı 4. çeyreğinde yüzde 25 artışla 9,4 milyona ulaştığını belirtti.

Ön ödemeli abonelerde ise bir miktar düşüş yaşanırken, buradan elde edilen gelirlerde bir gerileme yaşanmadığına işaret eden Ciliv, 2008 yılında 1 milyon olan net faturalı abone kazanımının 2009'da 1,9 milyona yükseldiğini söyledi.

3G'DE YÜZDE 65 PAZAR PAYI
Ciliv, abone başına aylık kullanımda da yüzde 40'lık bir artış yaşandığını, 2008 yılında 96 dakika olan kullanımın 2009 yılında 134 dakikaya yükseldiğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

''3G'de yaklaşık 5 milyon kayıtlı müşterimiz 3G kullanmak için başvurdu. Bunun 2,5 milyonu aktif olarak kullanıyor. 1,9 milyonu da mobil interneti kullanıyor. Vınn kullanımında, 3G uygulamasının ilk 6 ayında 300 bine yakın Vınn, 3G'li netbook ve notebook satıldı. 3G'de yüzde 65 pazar payımız var. Mobil internet gelirleri yüzde 100 artışla 261 milyon lira oldu. Bu rakamın büyümesini hızla devam ettirmesini bekliyoruz. 3G'nin başladığı ağustos ayından bugüne Turkcell'in data trafiği 5,5 misli arttı. Bunun yüzde 75'i 3G şebekesinden geçiyor.''

Grup şirketlerinin performanslarına da değinen Ciliv, ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelerden olan Ukrayna'daki Life'ın dolar bazında gelirleri etkilenirken, yerel para birimi bazında gelir artışının yüzde 19 olarak gerçekleştiğini, Fintur'un da döviz kurundaki dalgalanmalar sonucu net kara katkısının azaldığını aktardı.

Ciliv, 2009 yılında çalışan sayısında yüzde 5 büyüme kaydettiklerini ve 2009 sonunda 400'e yakın kişiyi işe aldıklarını belirtti.

ARA BAĞLANTI ÜCRETİNDE DÜŞÜŞ BÜYÜK SÜRPRİZ
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Ciliv, ara bağlantı ücretlerinin düşürülmesine ilişkin olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

''Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 2010 için açıkladığı ara bağlantı ücretlerinde yüzde 52 düşüş ve azamide yüzde 38 düşüşün iki sebeple sektör için uygun olmadığını düşünüyorum. İlk olarak bunlar çok yüksek rakamlar. Bütün operatörlerin gelirleri ciddi kayba uğrayacak. İkincisi öngörülebilirlikle ilgili. Yurt dışında 5 senelik plan içerisinde fiyatlar istenilen noktaya geliyor. Bizde ise verilen süre 1,5 ay. Bu sürenin çok az olduğunu düşünüyorum. Burada şirketlerin kendi tarifelerini değiştirmeleri ve müşterilerine bunları duyurmaları için gerekli zaman kalmıyor. Hem düşüşün çok aşırı olduğunu hem de verilen zamanın çok kısa olduğunu düşünüyorum. Bunun bütün sektör için geçerli olduğunu düşünüyorum. 2009'da da yapılan indirimler sonucu bütün operatörlerin karlılıklarında bir düşüş oldu.''

2010 yılı hedefleri konusunda ise Ciliv, 2009'un üçüncü çeyreğinin sonunda Türkiye'de ekonomide ciddi gelişme öngörülerine paralel olarak, işlerinin tekrar büyümeye geçeceğini tahmin ettiklerini ancak sonrasında beklenmedik bir şekilde BTK kararlarının çıktığını söyledi.

Ciliv, ''Bu bizim için büyük sürpriz oldu. O yüzden 2010'da yüzde 10 büyüme tahminimizi geriye çekiyoruz. O tahmini bu şartlar altında gerçekleştirmemiz çok zor diye düşünüyorum'' dedi.

Ara bağlantı gelirlerinin toplam gelirler içindeki payının yüzde 10-11 civarında bulunduğunu kaydeden Ciliv, bu düşüşün sabitten mobile geçişi de hızlandıracak bir etki yaratabileceğini, Türk Telekom'un da bu durumdan büyük bir fayda sağlamasını beklemediğini söyledi.

Süreyya Ciliv, ''2010'da Türkiye dışında diğer ülkelerde de mobil işi büyütme fırsatlarını değerlendireceğimizi söylemiştik. 2010'da bu konuda çalışmalarımızı artırdık. Uygun fırsatlar olursa, nakitimiz var, bunları değerlendireceğiz'' diye konuştu.

3G'DEN 4G'YE GEÇİŞ YUMUŞAK OLACAK
Belarus operasyonuna ilişkin bir soru üzerine Ciliv, 2 büyük operatörün bulunduğu bu pazara 3. operatör olarak girdiklerini ve sıfıra yakın seviyeden başladıklarını belirterek, olumlu gelişmeler yaşandığını, Belarus'ta ilk 3G şebekesini sunduklarını anlattı.

Nisan ayında uygulamaya geçecek kontör yerine dakika uygulamasının bir netlik kazandıracağını ve ön ödemeli müşteriler için kolaylık sağlayacağını söyleyen Ciliv, Elazığ'daki depremin ardından oradaki abonelerin faturalarını bir ay ertelediklerini, ileride gerekirse başka önlemler alabileceklerini söyledi.

Ciliv, 3G'den 4G'ye geçişin bir basamak şeklinde değil daha yumuşak bir şekilde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...