Artan risk iştahı İMKB'ye yaradı

Toparlanma sinyallerinin alınmasıyla sermaye akışı gelişmekte olan ülke borsalarına yöneldi. İMKB günü yüzde 2.6 artışla tamamladı.

Artan risk iştahı İMKB'ye yaradı

Borsalar kısa bir kâr realizasyonunun ardından yönünü yeniden yukarı çevirirken, gelişen ülke borsaları yüksek performanslarıyla dikkat çekti.

ABD vadeli işlemlerinde hafif değer artışı, Avrupa borsalarında karışık seyir sürerken, gelişmekte olan ülke hisse senetleri artan petrol ve emtia fiyatlarının desteğiyle 7 ayın en yüksek seviyelerinde seyretti.

İçeride ise hem gelişen ülke performanslarının hem de Merkez Bankası'ndan bu hafta beklenen faiz indiriminin etkisi görüldü.

İMKB Ulusal 100 Endeksi gün boyunca primli seyrederken, 33 bin 466'ya kadar yükseliş oldu. Gün sonunda endeks 840 puan artışla 33 bin 43 puandan kapandı. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 2.6 olarak gerçekleşti.

Gün içinde 1,56 civarında dalgalanan dolar kotasyonları 1,56'nın altına inerken, gösterge bileşik faiz de yüzde 11,80'lerde işlem gördü.

Borsadaki hareketi ntvmsnbc'ye değerlendiren  Finans Invest Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, "Uzun süreli bir reesesyondan sonra toparlanma sinyalleri gelince emtia tarafında hareket oldu. Böyle dönemlerde ilk olarak talebin gelişmekte olan ülkelere olması beklenen bir sonuç. Gelişmekte olan ülkelerin emtia ihracatçısı ülkeler olması nedeniyle artan risk iştahıyla sermaye akışı bu ülkelere yöneliyor. Toparlanma sinyalinin alınmasıyla yatırımcılar dolar ve altın gibi araçlardan riskli alanlara yöneliyor. Bunun başını da gelişmekte olan ülke borsaları çekiyor" dedi.

Toparlanmaya yönelik sinyallerin sürmesiyle risk iştahının artarak süreceğini belirten Tokalı, bunu bir ralli olarak beklememek gerektiğini ifade etti.

Dolara ilişkin de değerlendirme yapan Tokalı, IMF anlaşmasıyla 1,50'lere doğru bir hareket olabileceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...