Artık kiracı söz sahibi!

Şimdi kiracılar kırığını, döküğünü, boyasını, badanasını, yaptırmayan mal sahiplerinin evini kiralamıyor. "İşine gelirse" tabirini şimdi kiracı söylüyor...

Artık kiracı söz sahibi!

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş, emlak piyasasında şu anda bir hareket olmadığını, herkesin bayram telaşına düştüğünü söyledi.        

Sektörde geçmiş 3 yılın sıkıntılı geçtiğini, önümüzdeki günlerde de çok aşırı alım-satımlar, kiralamalar olmayacağını belirten Ateş, eski yerleşim bölgelerinde talebin durduğunu, İstanbul'un merkezlerinde değil ama yeni yerleşim bölgelerindeki konutlara talep olduğunu kaydetti.       

Kiralarda da bir artış olmadığını, mal sahibi kira artışı istediğinde, kiracının uygun bir kiraya geçebildiğini ifade eden Ateş, ''Zaten eski yerleşim bölgelerinde dolaştığınızda bir çok evin kiralık olduğunu, üstündeki ilanların artık okunmayacak dereceye geldiğini görüyoruz. İnsanlar yeni bölgelerde, depreme dayanıklı, sosyal tesisleri olan binalarda uygun fiyata kiralama yapabiliyorlar. Yeni yerleşim bölgelerinde kiralama, alım-satım hareketli, eski yerleşim bölgelerinde durgunluk devam ediyor'' diye konuştu.
      
''AL-SATÇILAR GAYRİMENKULLERİNİ ELDEN ÇIKARAMIYOR''
Türkiye genelinde gayrimenkulde al-sat yaparak para kazanan yüzde 3 civarında bir yatırımcı kitlesi bulunduğuna da işaret eden Ateş, ancak şu anda bu yatırımcıların almış oldukları gayrimenkulleri elden çıkaramadıklarını belirtti.        

Ateş şunları söyledi:

''Müteahhitler daha ucuza satınca, bunlar da istedikleri kar limitini alamadıkları için beklemeye geçiyorlar. Ama eskiden böyle değildi, bu kişiler yeni projeleri takip ederler veya sıkışmış ailelerin, tüccarların mallarını ölü fiyatına alır, çok karlı satarlardı. Şu anda bu işi yapanlar beklemeye geçtiler. Bu şekilde para kazanan yatırımcı sıkıntıda.
       
VATANDAŞIN GÖZÜ AÇILDI
Amerika'da ve Avrupa ülkelerinde kimse bizim gibi rant yapmıyordu. Şimdi biz de yavaş yavaş o ülkelere benzemeye başlıyoruz. Çünkü serbest var, vatandaşın gözü açıldı, inşaat maliyetlerini hesaplamayı biliyor. Bundan sonra kimse kimseyi kandıramaz. Gayrimenkul de devamlı üretildiğine göre fiyatlarda düşme olacaktır. Eskiden, 10-15 yıl evvel gayrimenkul alanlar yüzde 400-500 kar ederdi, ama bugün 'ben buradan çok büyük rant ederim' gibi olayların bittiğini hemen hemen görüyoruz.''
        
''KİRALAMALARDA ARTIK KİRACI SÖZ SAHİBİ''
Kiralamalarda artık kiracının söz sahibi olduğuna işaret eden Ateş, eskiden kiracı çıktığında ev sahibi evini kırığını, döküğünü yaptırmadan, o şekilde kiraya verebildiğini, bu hakkı kendinde gördüğünü, şimdi ise kiracıların kırığını, döküğünü, boyasını, badanasını, yaptırmayan mal sahiplerinin evini kiralamadıklarını söyledi.       

Ateş, ''Kiralamalarda artık kiracı söz sahibi. Kiracı, 'sen bin lira istiyorsun ama ben bin lira ödemem' diyor. 'Karşı apartmandaki dairenin sahibi 700 liraya kiraya veremiyor, sen benim kirama zam yaparsan ben de çıkarım' diyor. Mal sahiplerinin burunları kırıldı, eski dönemdeki 'işine gelirse' tabirini şimdi kiracılar söylüyor. Mal sahipleri artık bulduğunu yemek zorunda'' dedi.       

Sayfa Yükleniyor...