ASELSAN gözünü ABD'ye dikti

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, uzun menzilli füze sisteminin milli olması gerektiğini belirterek, "Bu sistemin her şeyine hakim olmayı ve bize özgü olmasını istiyorsak bizim tasarlamamızdan başka çare yok'' dedi.

ASELSAN gözünü ABD'ye dikti

ASELSAN ile Kazakistan Engineering şirketinin ortaklaşa kurduğu ve Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrikanın açılışı için Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine uzun menzilli füze sistemini dünyada sadece ABD, Rusya, Avrupa ve Çin'in üretebildiğini belirterek, "Kendi hakim olduğumuz bir sisteme kavuşmak istiyorsak onu kendimizin yapmasından başka çare yok. Yani uzun menzilli füze sisteminin bir yerde milli olması gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

ASELSAN olarak yürüttükleri alçak ve orta irtifa füze sistemi projelerini bitirdikten sonra, buradaki bilgi birikimini uzun menzilli füze sistemleri için kullanabileceklerini anlatan Ergeneman, "Bu sistemlerin ana unsuru uzun mesafe radarı. Bizim yürüttüğümüz gemi projesinde bununla ilgili radarı geliştiriyoruz.Bu da yüksek mesafe radarı. Dolayısıyla hava savunma fırkateyni için bu radarı yapacağız. Bunu yaptıktan sonra bir takım hava tehditlerine karşı hedefleri bulur takip eder duruma geleceğiz" diye konuştu.

Uzun menzilli füze sistemlerinde ülkelerin kritik bilgileri vermek istemediğini ifade eden Ergeneman, "Biz bunun her şeyine hakim olmak istiyorsak, (bize özgü olsun, bizim kontrolümüzde olsun) diyorsak bizim tasarlamamızdan başka çare yok. Aksi takdirde hangi sistemi alırsak oranın tasarımına bağlı kalma ihtimali olacak. Türk mühendislik gücü bunu yapmaya kadir" dedi. Bu tür sistemlerin uzun zaman alacağını ifade eden Ergeneman, bu konuda ilgili makamlara bilgi verdiklerini söyledi.

Vestel'in, ürettiği insansız hava aracı Karayel' için ABD'deki bir şirketten lazer işaretleyici satın almasının ABD hükümeti tarafından engellendiği iddialarını da değerlendiren Ergeneman, lazer işaretleme sistemlerini ASELSAN'ın da yapabildiğini kaydetti.

Lazer işaretleme sistemini 300T modeli helikopterler ve ATAKprogramı için tasarladıklarını anlatan Ergeneman, ayrıca insansız hava aracı Heron ve ANKA'larda da bi sistemlerin kullanıldığını bildirdi.

ASELSAN'ın, yurt içindeki şirketlerle ortaklık kurma düşüncesinin olup olmadığı sorusuna Ergeneman, "Böyle bir ihtimal var. Teknolojik derinliği olan şirketler kurabiliriz" yanıtını verdi.

Yurt dışında da bir takım şirketleri satın alabileceklerini anlatan Ergeneman, örneğin Güney Afrika'da elektro optik konusunda deneyimi olan ve ekonomik açıdan zor duruma düşen bir şirketin üretim kısmını satın aldıklarına dikkati çekti.

ASELSAN'ın Ürdünlü KADDBInvestment Group (King Abdullah Design and Development Bureau) ile şirket kurduğunu anımsatan Ergeneman, buradaki açılışında önümüzdeki yılın başında gerçekleştirilebileceğini bildirdi.

'ABD'YE AÇILMAMIZ GEREKİYOR'
ASELSAN'ın ABD'ye de açılması gerektiğini belirten Ergeneman, "ABD'ye açılmak için bir ABD firması da alınabilir çünkü bu ülke pazarına burada üretip satamıyorsunuz. Mutlaka ABD'de üretim yapmanız gerekiyor. Şu anda sırada Endonezya var. Orada yazılım tabanlı tesislerin üretime geçmesi için çalışmalar sürüyor" dedi.

ASELSAN'IN SİVİL ÇALIŞMALARI
Ergeneman, bir başka soruyu yanıtlarken de askeri sistemlerin yanında sivil sektöre de açılmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Örneğin 4G projelerinde teknoloji geliştirebiliriz. Baz istasyonlarını da Türkiye'de yapıp bütün operatörlerin aynı tabanı kullanacağı bir sisteme gitmek üzere çalışmalarımız sürüyor. ikinci konu raylı ulaşım. Raylı ulaşımda kullanılan sistemlerde bir takım güç üniteleri var. Tankın paletinde böyle bir sistem kullanıyoruz. ASELSAN olarak bu sistemlerden bazılarını Türkiye'de yapabiliriz. Bunun için çalışmalar başlattık. Savunma sanayinde kazandığımız bilgileri sivil sektöre de aktarabiliriz.

Aynı şekilde sivil uçak programlarına katkı sağlayabiliriz. Çünkü ATAK'ın bütün elektroniğini biz veriyoruz. Ülkemizde alınan çok sayıda sivil uçak var. Bunlara da bir takım sistemler yapabiliriz. Bunun için sivil sertifikasyon gerekiyor. Şu anda belli sistemlerimiz için bu sertifikasyonu tamamlamak üzereyiz. Ondan sonra THY ve Pegasus ile görüşüp uçak alırlarken bir takım sistemlerin bizden olmasını sağlayabiliriz. Burada bakım onarım kolaylığı getirebiliriz."

Sayfa Yükleniyor...