Asgari ücrette yaş sınırı 18'e çıkarılıyor

Çalışma Bakanlığı, asgari ücrete ilişkin yaş kriterinin 16'dan 18'e çıkarılması ve asgari ücretin iş yerlerinde ilan zorunluluğunun kaldırılmasına ilişkin bir taslak hazırladı.

Asgari ücrette yaş sınırı 18'e çıkarılıyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretin tespiti ve işverenin bu konudaki yükümlülüklerinde değişiklik öngören çalışma hazırladı.

Bakanlık, üzerinde çalıştığı Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Tasarısı Taslağı'nı tamamlayarak bir süre önce işçi ve işveren konfederasyonlarına gönderdi.

Bakanlığın hazırladığı taslak 2 maddeden oluşuyor. Taslağın ilk maddesi asgari ücretin belirlenmesinde dikkate alınan yaş sınırını düzenliyor. Buna göre, halen asgari ücret 16 yaşından büyükler ve küçükler için ayrı ayrı belirlenirken bu yaş sınırının 18'e çekilmesi öngörülüyor.

Bu düzenlemeyle ''gençlerin istihdamının artırılmasının amaçlandığı'' belirtiliyor. Taslağın gerekçesinde, 18 yaş kriterinin Ulusal İstihdam Stratejisi ile belirlendiği ve Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından kararlaştırıldığı ifade ediliyor.

Taslağın ikinci maddesi ise işverenlerin asgari ücrete ilişkin sorumluluklarında değişiklik içeriyor.

İlgili madde ile ''İşverenler yayımlanan asgari ücretleri iş yerlerinde işçilerin kolayca görebilecekleri bir yerde ilan etmek zorundadır'' hükmünün kaldırılması planlanıyor.

Bu düzenlemenin gerekçesi, ''Asgari ücretin ilan zorunluluğuna ilişkin hüküm, gerek cezai yaptırımının olmaması, gerekse iletişim araçlarının gelişimi sonucu pratik bir sonucunun bulunmaması nedeniyle yürürlükten kaldırılmıştır'' şeklinde açıklanıyor.

TÜRK-İŞ: YAŞ SINIRI TÜMDEN KALKSIN
Türk-İş, taslağa ilişkin görüşlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bildirdi.

Yaş kriterinin 18'e çıkarılmasının gençlerin istihdamını artıracağı yönünde herhangi bir bilimsel verinin bulunmadığına dikkat çekilen yazıda, yapılması gerekenin asgari ücretin felsefesine uygun olarak yaş ayrımı yapılmadan tüm çalışanlara asgari ücret uygulanmasının sağlanması olduğu ifade edildi.

DİSK: SÖMÜRÜLEN GENÇLERİN SAYISI ARTAR
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, yaş sınırıyla ilgili düzenlemenin genç ya da çocuk işçilerin sömürülmesini yaygınlaştıracağını savundu.

Kendisinin de 13 yaşında çalışmaya başladığını anımsatan Çelebi, asgari ücret için belirlenen yaş kriterinin altında çalışanların çalışma koşullarının kendilerinden büyüklerden hiçbir farkı olmadığını ifade etti.

HAK-İŞ: GENÇLERİN İSTİHDAMINI ÖZENDİRECEK
Hak-İş'in düzenlemeye ilişkin değerlendirmesinde şu görüşlere yer verildi: 'Yeni değişiklik ile bu 16 yaş 18 olarak değiştirilmiş ve bundan böyle 18 yaş üstü ve altı şeklinde düzenlemeye gidilmesi amaçlanmıştır. Böylece hukuken çalışması yasaklanmış olan 16 yaş altına asgari ücret düzenlemesi de ortadan kaldırılmıştır. Bu durumda 16–18 yaş arası için yeni bir asgari ücret belirlenmesi söz konusu olacak dolayısıyla bu gençlerin istihdamının da özendirildiği bir noktaya gelinecektir. Bunun sosyal açıdan yararlı olacağı da düşünülmüştür."

TİSK DE SICAK BAKIYOR
İşveren cephesi de taslağa sıcak bakıyor. TİSK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, asgari ücrette yaş kriterinin yükseltilmesi ve iş yerlerinde ilan zorunluluğunun kaldırılmasının ''olumlu'' olacağını bildirdi.

Sayfa Yükleniyor...