Aslan payı demiryollarına

Demiryolu ulaşımını bir marka haline getirmeyi hedefleyen Devlet Demiryolları, yeni projelerle geliyor.

Aslan payı demiryollarına

Devlet Demiryolları Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılının kutlanacağı 2023 yılına kadar demiryollarına 45 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve bunların bir kısmının yap-işlet-devret (YİD) modeli ile olacağını söyledi.
Bu yatırımlar arasında Ankara-Antalya Demir Yolu Projesi'nin de bulunduğunu anlatan Karaman, iki kent arasındaki mesafenin hızlı trenle 2.5 saate ineceğini kaydetti. Halen iki kent arası otobüs ile 9 saatte alınıyor.

Karaman, 26 ayrı projenin belirlendiğini ve bu projeleri Uluslararası 10'uncu Ulaştırma Şurası'ndaki katılımcılara oylatacaklarını ifade etti.

Demiryolları Yenilenecek

yeni projeye göre, 2023 yılına kadar yapılacak yatırımlar arasında Antalya projesinin yanı sıra Bursa, İzmir ve Sivas hızlı tren hatları da bulunuyor. Erzurum, Erzincan ve Kars ile Kayseri'den Adana'ya kadar konvansiyonel hatların yenilenmesi de gündemde.

Antalya ile Ankara arasındaki bağlantı ise Konya ve Burdur üzerinden sağlanacak.

Genel Müdür Karaman, İstanbul-Ankara hattının ilk etabı olan Ankara-Eskişehir hattının mart ayında faaliyete geçtiğini, İstanbul-Ankara ile Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin de 2013 yılında tamamlanacağını belirtti.

350 Milyon Dolarlık Yatırım

Edirne-İstanbul hattıyla İstanbul'un Bulgaristan'a bağlanacağını kaydeden Karaman, Irak'a da demir yolu ile bağlantı yapılacağını anlattı. Karaman, İstanbul ve Mekke'nin de 2023 yılına kadar birbirine demir yolu ile bağlanmış olacağını ve bunun için diğer ülkelerin de hazırlık yapacağını vurgulayarak, “Bu projeler içerisinde en maliyetli olanları Ankara-İstanbul ile Ankara-Antalya hızlı tren hatları. Ulaştırma Bakanlığı, 2023 yılı için belirlediği hedef çerçevesinde 14 yıl içinde 350 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu yatırım içerisinde 45 milyar dolar ile en geniş bütçeyi de demir yolları almış olacak.” Şeklinde konuştu.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...