Asyalı banka Fransız bankalara krediyi kesti

Asya'da bir banka Fransa'nın büyük bankalarına kredi kanalını kapattı.

Piyasaların gözü Fransa'nın üzerindeyken gelen bir haber kaygıları perçinledi.

Bankacılık sektöründen bazı kaynaklar, Asya'da bir bankanın Fransa'nın büyük bankalarına kredi kanalını kapattığını, diğer beş bankanın ise işlem ve karşı taraf risklerini gözden geçirdiklerini bildirdi.

Dün kredi derecelendirme kuruluşlarına yalanlanmasına rağmen Fransa'nın AAA olan kredi notunu kaybedebileceğine dair endişeler Avrupa'daki CDS'leri 2008'deki kredi sıkışıklığından beri en geniş duruma getirdi.

Asya'daki altı bankadan kaynaklar, risk algısındaki sert bozulma ve Fransız bankalarının hisselerindeki sert düşüş nedeniyle Asya'daki bazı bankaların karşı taraf riski değerlendirmelerini hızlandırmalarına ve Avrupalı bankaları dolayısıyla maruz kaldıkları riskleri azaltmalarına yol açtığını belirtti. Fransız bankası BNP Paribas'a mensup bir sözcü, Asya'daki bankaların attığı adımlar hakkındaki sorulara "Piyasadaki söylentilere yanıt vermeyiz" cevabını verdi.

Societe Generale sözcüsü konu hakkında açıklamada bulunmadı, bilançosunu Ağustos sonunda açıklayacak olan Credit Agricole sözcüsü ise bankanın açıklama yapmayacağını belirtti.

Aralarında risk denetim yetkilileri, üst düzey işlemciler ve kredi yetkililerin bulunduğu kaynaklar ve bankalar isimlerinin açıklanmasını istemedi.

Asya merkezli büyük bir bankanın Singapur'daki hazine risk yönetimi birimi başkanı, maruz kalabilecekleri karşı taraf riski nedeniyle büyük Fransız bankalarına kredi kanallarını kestiklerini söyledi.

"Kestik. Sınırlar sistemden çıkartıldı. Her talep ayrı ayrı incelenerek onaylanacak" diyen kaynak Fransız bankalarının isimlerini söylemedi. Societe Generale, dün hisselerinin yüzde 21'e kadar değer kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada mali sağlığı konusundaki söylentileri yalanlamıştı.

Bankanın hisseleri yalanlamaya rağmen günü yüzde 15 kayıpla kapattı. Singapur'daki üst düzey bir kredi işlemcisi ise bankaların hisselerindeki keskin düşüşler sonrasında risk yönetimi sorumlularının otomatik olarak söz konusu bankalar nedeniyle maruz kalınan riski gözden geçirdiklerini ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...