A&T Bank 25 milyon lira kâr hedefliyor

Faaliyetlerini bundan sonra A&T Bank adı altında sürdürme kararı alan Arap Türk Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Demiray, yıl sonunda 800 ile 1 milyar lira arasında aktif büyüklüğü, 20-25 milyon lira kâr hedeflediklerini söyledi.

A&T Bank 25 milyon lira kâr hedefliyor

Libyan Foreign Bank, İş Bankası, Ziraat Bankası ve Kuwait Investment Co'nun ortak iştiraki olan A&T Bank'ın 2013 sonuna kadar geçerli olacak stratejik planının açıklandığı basın toplantısında konuşan Arap Türk Bankası'nın Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Demiray, "2009 sonu itibarıyla 800 ile 1 milyar lira arasında aktif hedefliyoruz. Ancak ben 1 milyar liraya ulaşacağımızı düşünüyorum. Yıl sonu kârının ise 20-25 milyon lira seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz" dedi.

Bankanın 2008 yıl sonu bilançosuna göre, aktif büyüklüğü 799.2 milyon lira, kârı ise 2.7 milyon lira olarak gerçekleşmişti.

Gaziantep, Kayseri ve Konya'da açılacak 3 şubeyle birlikte 2009 yılında toplam şube sayısını 6'ya çıkaracaklarını söyleyen Demiray, ekonomideki gelişmeler doğrultusunda yılın son çeyreğinde bunlara ek olarak üç şubenin daha açılmasının gündeme gelebileceğini belirtti.

Demiray, 2013 yılına kadar ise, şube sayısını 50'ye çıkarmayı plânladıklarını, bu şubelerle birlikte 600- 700 kişilik yeni istihdam yaratacaklarını ifade etti.

Bankanın 2008 yılında yeniden yapılanma kararı aldığını ve büyüme planları doğrultusunda sermayesini yüzde 485.4 oranında artırdığını belirten Demiray, "2013 sonuna kadar geçerli olacak stratejik planımız kapsamında bankamızın ödenmiş sermayesi 41 milyon liradan 240 milyon liraya yükseltildi. Özellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri odaklı stratejimiz devam edecek. Bunun yanı sıra Türkiye'de de şubeleşmeye ağırlık vereceğiz" dedi.

Planın temel öngörüsünün orta vadede orta ölçekli bir banka haline gelmek olduğunu vurgulayan Demiray, "Şu anda yaklaşık 800 milyon lira ile oldukça küçük bir aktif büyüklüğe sahibiz. Hedefimiz 2013 yılında aktif büyüklüğünü 3 milyar liraya, özkaynak ve aktif getiri oranlarını ise sektör ortalamasına yükseltmek" diye konuştu.

Büyüme stratejisi çerçevesinde, şu anda bireysel işlem yapmayan bankanın bireysel bankacılığa da yöneleceğini söyleyen Demiray, bu alandaki hedef kitlelerinin ise "kitlesel varlıklı segment" olacağını ifade etti.

Demiray, "Büyüme planları doğrultusunda temel fon kaynağımız mevduat olacak. Ama dışarıdan fon sağlama ve kredi mekanizmasını da etkin çalıştıracağız" dedi.

ÖNCELİK LİBYA'DA
Yeniden yapılanma planları çerçevesinde birinci önceliklerinin Libya'daki lider pozisyonlarını sürdürmek olduğunu belirten Demiray, Cezayir, Tunus ve Suriye'deki pazar payının arıtrılması ile, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki diğer potansiyel pazarlara girilmesinin de öncelikleri arasında olduğunu söyledi.

Demiray, A&T Bank'ta yüzde 20.58 oranında hissedar konumundaki İş Bankası ile yüzde 15.43 oranında hissedar olan Ziraat Bankası'nın da bu bölgelere açılması için önemli bir fırsat olacağını söyledi.

A&T Bank'ın diğer hissedarları arasında yüzde 62.37 payla büyük hissedar konumundaki Libyan Foreign Bank ile yüzde 1.62 hisseye sahip Kuwait Investment Co. bulunuyor.

Bankanın kredi portföyünü 2008 yılında yüzde 123 artırdığını, nakit kredi miktarının ise 325.5 milyon liraya ulaştığını belirten Demiray, bankanın takipteki kredi miktarının ise sıfır olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...