Ataköy sahili için Meclis'e başvurdu

CHP'li Yıldız, Ataköy-Yeşilköy sahilindeki imar uygulamasının hukuki durumunun belirlenmesi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

Ataköy sahili için Meclis'e başvurdu

CHP İstanbul Milletvekili Sacid Yıldız ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, kıyıların; bir ülkenin miktarı çoğaltılamayan, denizin tamamlayıcı parçası olan kesimler olduğu ifade edildi.
        
''Kıyılar geçmişten bize, bizlerden de gelecek nesillere korunarak aktarılması gereken en değerli doğal miraslardandır'' denilen gerekçede, bu nedenle çağdaş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de kıyılara ayrı bir değer verildiği, Hazine de dahil, özel mülkiyete konu edilmesi mümkün olmayan, özellikli bir kaynak statüsü tanındığı anlatıldı.
        
Anayasa, çeşitli yasalar, Danıştay ve Yargıtay içtihatlarıyla güvenceye alınan kıyıların, hukuki statüsüne karşı hala hukuka aykırı, kıyı talanı şeklindeki bazı yanlış uygulamaların görüldüğü iddia edildi.
       
İstanbul'daki ormanlık alanlar ve sahillerdeki kaçak düzensiz yapılaşmanın en önemli nedeninin, kamunun gerekli önlemleri almamasından kaynaklandığı ifade edilen gerekçede, yasal düzenlemelerin yetersizliği ve insan hatasını en aza indirecek sağlıklı denetimlerin azlığının, yaşanan sorunu kronik hale getirdiği vurgulandı.
        
''ÖNCE DOLGU YAPILIYOR, SONRA PLAN ONAYLANIYOR''       
Önergenin gerekçesinde, kıyı kullanımında en çok rastlanan usulsüzlüğün, deniz dolgusunda yaşandığı, önce dolgu yapıldığı, daha sonra da planların onaylandığı savunuldu.
        
İstanbul'daki hızlı yapılaşma nedeniyle bir çok kamu ve orman arazisinin talan edildiği, imar değişiklikleriyle yerlerine beton yığınları dikildiği ifade edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:
        
''Bu talan Ataköy-Yeşilköy sahilindeki kıyı kesiminde de yaşanmaktadır. Ataköy sahilinde çok güzel bir projeyi hayata geçireceğini iddia eden TOKİ, bazı taşınmazları satışa çıkarmıştır. Bu nedenle kıyıların satış işlemlerinin ve satış öncesi hukuki durumlarının iyi araştırılması gerekmektedir. Çeşitli gerekçeler ve uygulamalarla kamuoyu gündemini meşgul eden, kıyıların gelişigüzel yapılaşmaya konu edilmesinin önündeki hukuki engellerin ve kıyı kullanımlarının bu konudaki
yasal düzenlemeler karşısındaki halihazır hukuki durumunun gözden geçirilmesi ve denetime dair genel prensiplerin açığa çıkarılması gerekmektedir.
        
TOKİ tarafından satışı gündeme getirilen Ataköy-Yeşilköy sahilindeki kıyı kesiminde kalan taşınmazların mülkiyetlerinin geçerliliğinin olup olmadığının, tescil edilen bu kıyılar üzerinde yapılan imar uygulamasının hukuki durumunun ve bu taşınmazları satın alacak kişilerin mülkiyet kaydı yönünden ileride korunmaya değer bir haklarının olup olmayacağının, bu nedenlerle doğacak uyuşmazlıklar nedeniyle kamu maliyesinin görebileceği zararların boyutlarının araştırılması
amacıyla Meclis araştırması açılmasını istiyoruz.''

Sayfa Yükleniyor...