Atama yapılmadı, SPK karar alamıyor

Turan Erol'un görev süresinin 20 Şubat'ta dolmasıyla boşalan SPK Başkanlığı'na atama yapılmaması nedeniyle, Kurul karar organına ait kararlar yasal olarak alınamıyor.

Atama yapılmadı, SPK karar alamıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Tural Erol, Kasım 2006'da Doğan Cansızlar'ın görevden ayrılmasıyla boşalan başkanlığı, bir süre vekaletle yürüttükten sonra, 28 Haziran 2007'de Bakanlar Kurulu kararıyla bu göreve asaleten atanmıştı.

SPK üyeliğine seçildiği 2003 yılı dikkate alındığında Erol'un başkanlık süresi, kurul üyeliğinden kalan süreyi tamamlamakla sınırlı olmasından dolayı 20 Şubat'ta sona ermişti.

SPK Başkanı, Bakanlar Kurulu tarafından atanıyor. Kurul, başkanın teklifiile üyelerden birini ikinci başkan olarak seçiyor.

İkinci başkan izin, hastalık, yurtiçi ve yurtdışı görevlendirme, görevden alınma ve görevde bulunmadığı diğer hallerde başkana vekâlet ediyor.

Kurul, başkan dahil en az 5 üyenin hazır bulunmasıyla toplanıp ve salt çoğunlukla karar veriyor. Erol döneminde ikinci başkanlığa atama yapılmadığı için mevcut durumda üye sayısı yeterli olsa da, ikinci başkan olmadığı için SPK'nın toplanıp kararalması mümkün bulunmuyor.

SPK'da üye Mustafa Korhan'ın da görev süresi de 20 Şubat'ta sona ermişti. Hükümetin hem Erol'un hem de Korhan'ın yerine atama yapması gerekiyor.

Kurul başkan ve üyelerinin görev süresi altı yıl ve süresi bitenler yeniden seçilebiliyor. Başkan dışındaki üyelerin üçte biri iki yılda bir yenileniyor.

Sayfa Yükleniyor...