Atatürk'ün ilk uğradığı mekân

Ankara Valisi Kemal Önal, başkentin en eski kamu binalarından biri olan Ulus'taki valilik binasındaki restorasyonun tamamlandığını söyledi.

Atatürk'ün ilk uğradığı mekân

Vali Önal, restorasyon çalışmalarının çok titizlikle yapıldığını ve aslına sadık kalmaya özen gösterildiğini söyledi. Bu nedenle uzun ve hassas bir çalışma süreci yaşandığını ifade eden Önal, ''Amacımız orijinaline sadık kalarak restore çalışmasını tamamlamaktı. Bunu başardık'' dedi.
        
TOKİ ile yapılan ihale sürecinin uzaması, yasalar ve ödeneklerden kaynaklanan bazı sıkıntıların, işlerde gecikmeye yol açtığını aktaran Önal, İstanbul'da Milli Saraylardan gelen bir ekiple  perde, mobilya ve aydınlatma konularının planlandığını, Atatürk'ün kullandığı ve ilk bakanlar kurulu toplantısını yaptığı odanın halkın ziyaret edebileceği bir müze olarak kullanılacağını kaydetti. Ayrıca kütüphanenin de oluşturulduğunu belirten Önal, Ankara'nın protokolü bol bir kent olduğu için, binada kapsamlı iki makam odası bulundurulacağını söyledi.
       
Çalışmalar kapsamında, binanın giriş katında taban döşemesi söküldüğünde altından orijinal Ankara taşlarından yapılmış bir döşemenin ortaya çıktığını anlatan Önal, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün katkıları ile orijinaline en uygun şekilde yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla başkentin önemli bir binaya kavuştuğunu bildirdi.
        
Binaya taşınma işlemlerinin sürdüğünü ve 27 Aralık Pazar günü, Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 90. yılında açılışın yapılacağını bildiren Önal, ''Ata'mızın ilk uğradığı mekanı onun hatırasına uygun olarak o gün açılış yaparak taçlandıracağı Çevre düzeni dahil hızlı bir çalışmayla tamamlanıyor'' dedi.

Böyle bir binanın onarılarak tekrar Ankara'nın hizmetine sunulmasının tarihi eserlere duyulan ilginin artmasına yol açacağına inanan Önal, Hacı Bayram ve çevresini kapsayan Ulus Tarihi Kent projesinin de yasal engellerin ortadan kalkmasıyla tamamlanmasını beklediklerini kaydetti. Önal, ''Hacı Bayram projesinde yargıyla ilgili bir takım sorunlar olduğunu söyleniyor. Zaman içinde aşılacaktır. Ulus, Türkiye Cumhuriyeti'ne tanıklık etmiş tarihi binalarıyla önemli bir işlevi olan bölgedir.'' diye konuştu.


Sayfa Yükleniyor...