Atina'ya 31.5 milyar Euro'luk can simidi

Euro Bölgesi ve IMF, Yunanistan'ı bir kez daha iflastan kurtardı. Yunanistan'ın aylardır beklediği 31.5 milyar Euro'luk kredi dilimine onay çıktı.

Atina'ya 31.5 milyar Euro'luk can simidi

Yunanistan bir kez daha iflasın eşiğinden döndü. Belçika'nın başkenti Brüksel'de biraraya gelen Avrupa Birliği maliye bakanları, haftalar süren pazarlıkların ardından Atina'nın iflastan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu 31.5 milyar Euro'luk kredi dilimine onay verdi.

Yunanistan'ın tahvillerini geri satın alması sürecinin ardından, 13 Aralık'ta kredi dilimlerinin resmen onaylanacağı açıklandı.

Euro Bölgesi Başkanı Jean-Claude Juncker, "Yunanistan'a sağlanacak kredi konusunda anlaşma sağladığımızı duyurmak istiyorum. Bu sadece parayla ilgili bir karar değil, Yunan halkı ve Euro Bölgesi için daha iyi bir geleceğin taahhüdüdür" dedi.

Yunan ekonomisi için can suyu niteliğideki kredi sayesinde, krizin vurduğu Yunan bankalarına sermaye sağlanacak, memur ve emeklilerin maaşları ödenecek.

8 YILLIK PLAN
Brüksel'de Atina ile ilgili bir karar daha alındı. 10 saaten uzun süren görüşmede, Yunanistan'ın borcunun önümüzdeki 8 yıl boyunca 40 milyar Euro azaltılmasını öngören bir plan hazırlandı.

Bu plan çerçevesinde Yunanistan'ın borcu silinmeyecek ancak Atina'ya sağlanan kredinin faiz oranlarında indirim yapılması gibi kolaylıklar sağlanacak.

Plana göre kamu borcu/milli gelir oranının 2022'ye kadar %124'e düşürülmesi amaçlanıyor.

'YENİ BİR GÜN OLACAK'
Yunan Başbakanı Antonis Samaras, Brüksel'den çıkan kararları "Yarın Yunan halkı için yeni bir gün olacak" sözleriyle değerlendirdi.

Ancak Yunanistan'ın Avrupalı bakanları ve IMF'yi ikna etmesi kolay olmadı. 

Yunan hükümetinin, yeni kredi dilimi ve borcunun azaltılmasını öngören plan çerçevesinde bir dizi yeni tasarruf tedbirini yürürlüğe koyması gerekecek.

Sayfa Yükleniyor...