ATM'nin mucidi bu buluşu ile kaç para kazandı? (James Goodfellow kimdir?)

Nakite her ihtiyaç duyduğumuzda imdadımıza yetişen ATM'nin fikir babası kim? İşte 79 yaşındaki mucidin yaşamı ve bu icadından milyarlarca dolar kazanmayı nasıl ıskaladığının öyküsü...

ATM'nin mucidi bu buluşu ile kaç para kazandı? (James Goodfellow kimdir?)
ATM'nin mucidi bu buluşu ile kaç para kazandı? (James Goodfellow kimdir?) - 1 Buluşu sayesinde sadece 44 TL kazansa da James Goodfellow, ATM konseptinin ve PIN kodunun mucidi olarak görülüyor.

Hayatımızın her anında ihtiyaç duyduğumuz ATM fikrinin mucidini tanıyor musunuz? İskoç mucidi tanımayanlardansanız sizi James Goodfellow ile tanıştıralım.    

ATM'nin patentini alan 79 yaşındaki mucidin bu fikrinden sağladığı karı "hayat çoğu zaman adil değildir" sözünü kanıtlar nitelikte. Zira Facebook'u yaratan kişi Mark Zuckerberg'in değerinin 33 milyar sterlin (yaklaşık 140 milyar TL) kazandığı günümüzde ATM'nin dışında PIN kodunun da fikir babası olan Goodfellow, ATM sayesinde sadece 10 sterlin (yaklaşık 44 TL) kazandı.  

İLK FİKİR 20'Lİ YAŞLARINDAYKEN AKLINA GELDİ

Goodfellow'un sadece 44 TL kazandığı ATM fikri 1960'lı yıllarda filizlenmeye başlamış. O yıllarda Glasgow'da 'Kelvin Hughes' isimli bir firmada mühendis olarak çalışan Goodfellow'dan hafta içi çalıştığı için banka şubelerine gidip para çekemeyen insanların hayatını kolaylaştıracak bir yöntem geliştirmesi istenmiş ve 79 yaşındaki mucit ilk olarak PIN (kişisel şifre) ve daha sonra ATM fikri ile bu talebe yanıt vermiş.  

Bu fikrini denemek için onay alan Goodfellow ilk prototipini 1967 yılında Westminster Bank'in (daha sonra NatWest adını aldı) bir şubesinde denedi.

TEORİDE BAŞARIYA ULAŞTI AMA 14 AY GEÇ KALDI

Ancak aynı dönemde benzer bir sistem İngiltere'de başka bir mucit tarafından daha deneniyordu. Banknot üreticisi De La Rue, kart yerine üzerindeki karbon-14 ile kişiyi tanıyan bir ATM fikri üzerinde çalışmalar yapmış ve ilk cihazını elini çabuk tutarak Goodfellow'dan 14 ay önce kullanıma sundu.  

Bugün hayatımızın her anında olan ATM'lerin çalışma prensibinin temelini oluşturan Goodfellow, tüm çabalarına rağmen geç kalması nedeniyle bu fikrinden belki de milyarlarca dolar kazanma hakkını kaybetti.   

İcadının dünyanın dört bir yanında kullanıldığını belirten Goodfellow, bir makinadan para çekilmesi fikrinin kendisine ait olmadığını kabul ediyor ama kullanılan yöntemin kendisine ait olduğu konusunda iddiasını sürdürüyor ve bu konuda senelerdir haksızlığa uğradığını belirtiyor.    

ATM'nin mucidi bu buluşu ile kaç para kazandı? (James Goodfellow kimdir?) - 2

KALAŞNİKOF'UN MUCİDİ DE PARA KAZANAMADI

Dünyada silahlı çatışmalarda kullanılan en yaygın silah olan Kalaşnikof'un mucidi Mihail Kalaşnikof 2013 yılında, 94 yaşında Rusya'da yaşamını yitirmiş, Kalaşnikof'un Sovyet ordusu için çalışırken, daha 20'li yaşlardayken tasarladığı ve adını verdiği silah, pek çok ülke tarafından satın alınmıştı. Ancak Rus tasarımcı bugün bile dünya üzerinde 100 milyona yakın Kalaşnikof bulunmasına rağmen bu silahtan para kazanmadı.

James Goodfellow'un PIN kodu fikri bugün milyarlarca akıllı cihazda kullanılıyor.

2006 YILINDA KRALİYET ÖDÜLÜ ALDI

ATM konusunda haksızlığa uğradığını belirten James Goodfellow, aradan geçen yılların ardından Kral veya Kraliçe'nin doğum günleri şerefine verilen Birthday Honours kapsamında PIN kodu konusundaki çalışmaları nedeniyle 2006 yılında ödüle layık görüldü.  

Bir teselli ikramiyesi olarak da görülebilecek olan bu ödüle rağmen senelerce iddiasını kanıtlayamayan Goodfellow'un ufak çaplı bir serveti kaçırdığını söylemek mümkün.  

İngiliz Guardian gazetesine konuşan Goodfellow, konuyla ilgili "Günümüz bankacıların yaptıkları bazı işlemlerin ardından benim keşfime hiçbir katkı sağlamadan 1 milyon sterlin bonus aldığını düşünürseniz neler hissettiğimi anlarsınız" diyor.  

Yaptığı işle servet kazanamasa da Goodfellow, çalışma hayatını şöyle özetliyor: İyi bir kariyerdi. Yaptığım işten her zaman keyif aldım. 

Sayfa Yükleniyor...