AVM otoparkları 3 saat ücretsiz

UKOME ile AVM yönetimleri arasında gerilim yaratan karara Danıştay son noktayı koydu.

AVM otoparkları 3 saat ücretsiz

30 Ocak 2007 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) tarafından alınan alışveriş merkezlerinin otoparklarının ilk üç saat ücretsiz olması yönündeki karar, Danıştay tarafından haklı bulundu.

2. İdare Mahkemesi’nin verdiği ‘ücret ödenmeli’ kararını bozan Danıştay 8. Dairesi, otopark ücretlerinin ilk 3 saat sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Tarife Komisyonu’nun tespit ettiği bedel doğrultusunda belirlenmesini uygun gördü.

2007 yılında alınan karara ilişkin AVM yönetimleri İstanbul 2. İdare Mahkemesi’ne dava açmış ve serbest piyasa kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştu.  Bunun üzerine ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi temyize başvurdu ve Danıştay 8. Dairesi tartışmalara son noktayı koydu.

Danıştay, otoparkların ilk 3 saat ücretsiz hale getiren kararının hukuka uygun olduğuna hükmetti.

Kararda şöyle deniliyor:
“Alışveriş ve ticaret merkezi gibi halkın kullanımına açık yerlerden yararlanan kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi ve otopark ihtiyaçlarının ticari amaç güdülmeksizin, binaya ait hizmet otoparklarından ve parselinden karşılanması ilgili mevzuatın gereğidir. Otoparklardan kısa süre için yararlanan kişilerden de ücret alınması nedeniyle bu otoparkların tercih edilmemesi ve parsel dışında otopark çözümü aranmasının trafiği olumsuz etkileyeceği de tabiidir. Belirtilen nedenlerle dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmemiştir. İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararının bozulmasına oybirliğiyle karar verildi.”

Peki ya alışveriş merkezi yöneticileri durumu nasıl karşıladı?

'HAKSIZ REKABET YARATIR'

Bakırköy'de bulunan Caorusel Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Orhan Demir, bu kararın AVM açısından haksız rekabet yarattığını ifade etti ve şunları söyledi: 

"AVM'ler 10.00 - 24.00 saatleri arasında otopark hizmetini eksiksiz ve kusursuz, kalite standartları çerçevesinde müşterilerine sunuyorlar. Bulunduğumuz bölgenin yoğunluğu ve müşteri talepleri gözönünde bulundurulduğunda, böyle bir karar; yatırımcı AVM açısından haksız rekabet ve negatif bir ayrıcalık yaratıyor.

Biz, alışveriş yapan ve katma değer yaratan müşterilerimize, otopark hizmetini ücretsiz olarak yararlandırıyoruz. Ortalama bir müşterinin AVM'de kalma süresi 1-2 saat. Bu süre içinde alışveriş yapmış olan müşteriler otopark ücreti ödemeden ayrılıyorlar. Aynı şekilde ilçe belediyeleri ve açık alanda yer alan özel otopark işletmecileri, otopark kullanımlarını belli saat aralıklarıyla ücretlendirerek halkın hizmetine sunuyorlar. Yapılan çifte standarta karşıyız."

'TİCARİ GERÇEKLERE AYKIRI AMA YİNE DE KARARA SAYGILIYIZ'

Bakırköy'de bulunan Capacity Alışveriş Merkezi yönetimi ise kararın ticari gerçeklere aykırı olduğunu dile getirdi. İşte yönetimin açıklaması: 

"Biz Capacity Alışveriş Merkezi olarak, İstanbul’daki pek çok AVM gibi, belli bir oranda otoparka ücret yansıtıyorduk. Uygulamamız,” ilk yarım saat için ücretsiz, 30 TL ve üzerinde alışveriş yapanlar için 3 saat ücretsiz otopark hizmeti” şeklinde sürüyordu.

Danıştay 8. Dairesi’nin, alışveriş merkezlerindeki otoparkların 0-3 saat arası ücretli olmasını öngören İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin kararını oybirliğiyle bozması ve ilk 3 saat ücret alınmayacak olması kararını,  ticari gerçeklere aykırı bulmakla birlikte saygıyla karşılıyoruz."

Etiler'deki Akmerkez Alışveriş Merkezi'nin yönetimi ise kararın henüz kendilerine ulaşmadığını belirtti.

Sayfa Yükleniyor...