'AVM'ler pazar günü kapanmalı'

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı Şeref Songör, Avrupa ülkelerinde pazar günleri kapalı olan AVM'lerin batmadığını, Türkiye'de de batmayacağını söyledi.

'AVM'ler pazar günü kapanmalı'

Songör, Federasyon olarak, hükümetin üzerinde çalıştığı alışveriş merkezleri (AVM) yasa taslağıyla ilgili görüşlerini Sanayi ve Ticaret Bakanlığına bildirdiklerini belirtti.
        
Sektörde ciddi anlamda sıkıntılar doğuran zararına satışlar, AVM'lerin özellikle nüfus yoğunluğu olan bölgelerde kontrolsüz şekilde açılması, çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesi ve Avrupa ülkelerinin hepsinde olduğu gibi AVM'lerin pazar günleri kapalı olması konularındaki görüşlerini ilettiklerini ifade eden Songör, bu konularda çözüm beklediklerini bildirdi.
        
Songör, sektörün en önemli sorununun cumartesi ve pazar günleri yoğun olarak çalışan, hafta sonu tatil yapamayan, ancak gece geç saatlerde evine gidebilen ve ailesine gerekli ilgiyi gösteremeyen personelin bu şartlarda uzun süre çalışmayıp, başka sektörlere geçmesi olduğunu söyledi.


        
ÇALIŞMA SAATLERİNİN AZALTILMASI ÇÖZÜM DEĞİL    
   
Çalışanlar açısından perakende sektörünün cazibesini yok eden bu durumun ortadan kaldırılması için geçen ay çalışma saatlerinin yeniden belirlenmesi ve pazar günlerinin de tatil olması önerisini gündeme getirdiklerini anımsatan Songör, şunları kaydetti:
        
''Küçük esnafın da nefes almasını sağlayacak olan bu önerimize birçok kesimden tepkiler geldi. Ancak biz kararlıyız. Konuyla ilgili sayın Sanayi ve Ticaret Bakanımız AVM'lerin pazar günü çalışma saatleriyle ilgili bir kısıtlamadan söz ediyor. Biz AVM'lerin pazar günleri çalışma saatlerinin azaltılmasının da yeterli bir adım olmayacağını düşünüyoruz. Biz AVM'lerin pazar günleri sinema, eğlence yerleri, lokanta gibi sosyal donatılar dışında kapalı olması gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa ülkelerinde pazar günleri kapalı olan AVM'ler batmıyorsa, Türkiye'de de batmaz. Pazar günleri AVM'lerin kapalı olduğu Almanya, İngiltere ve Fransa'da bu sektördeki firmalar bırakın batmayı, birer dünya devi oldu. Bizde de sektör disiplin altına alınırsa dünya devleri çıkabilir.''

       
Perakende sektörünün disiplin altına alındığı Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerde yıllık cirosu 150-300 milyar dolar arasında değişen dev perakende firmalarının bulunduğunu anlatan Songör, Türkiye'de geleneksel ve organize tüm perakendecilik hareketinin 150 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
        
Songör, AVM'lerin pazar günü kapalı olması önerisine en fazla yurt dışı orijinli şirketlerin tepki gösterdiğini öne sürerek, ''Kendi ülkelerinde pazar
günleri AVM'lerin kapalı olmasına itiraz etmeyip, Türkiye'de veryansın etmelerini anlamak mümkün değil'' diye konuştu.
       

Sayfa Yükleniyor...