Avrupa bankalarında 'aşırı stres'

Ekonomik krizle uğraşan ülkelerdeki 90 bankadan 8’i stres testini geçemedi. Bankaları kurtarmak için 2,5 milyar Euro'ya ihtiyaç var.

Ekonomik krizle savaşan Avrupa’daki 90 bankadan 8’i stres testini geçemedi. Sınıfta kalan bankaların beşinin İspanyol, ikisinin ise Yunan olması kriz mağduru bu iki ülkede gidişatı sorgulattı.

Testi yapan Avrupa Bankacılık Otoritesi (EBA) ise başarısız olan bankaların 2.5 milyar Euro sermayeye ihtiyaçları olduğunu açıkladı.

Ancak bu sonuçlar İspanyol yetkilileri korkutmadı.

İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, kendi bankalarına uygulanan testin diğer ülkelere oranla daha zor olduğunu belirtti:

“Bu bankaların daha fazla sermayeye ihtiyaçları var mı? Eğer daha fazla sermayeye ihtiyaçları yoksa, ne derseniz deyin bu testi durdurmayacaklar. En önemli soru şu, bu aşırı sertleştirilmiş test durumundan dolayı daha fazla sermayeye ihtiyaçları var mı? Cevap: yok.”

Test sonuçları Yunanistan’da da olumlu karşılanmadı.

İki bankası sınıfta kalan Yunanistan’da Maliye Bakanı Evangelos Venizelos test şartlarının Yunan bankaları için uygun olmadığını belirtti:

“Kriterleri fazlasıyla radikal ve aşırı. Yunan bankaları için bu kriterler daha da gereksiz sert çünkü bu bankalar ulusal borç yüküyle de mücadele etmek zorunda. Yunan bankacılık sistemi ayakta kalabilir. Yeterli ölçüde çekirdek ana sermayeleri var ve daha sert olan anlaşma şartlarını yerine getiriyorlar.”

Sınıfta kalan bir diğer banka ise Avusturyalı Volksbanken oldu.

Avrupa’daki diğer 16 bankanın ise kılpayı testi geçtiği, bu bankaların da sermaye arttırımına gitmeleri gerektiği bildirildi.

Sayfa Yükleniyor...