Avrupa Birliği Yunanistan'ı kurtarmayacak

Avrupa Merkez Bankası, Yunanistan'a yardım etmeye soğuk bakıyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) icra kurulu üyelerinden Jürgen Stark, Avrupa Birliği'nin Yunanistan'ı kurtarmayacağını açıkladı.

Stark, İtalyan gazetesi Il Sole 24 Ore'de yayımlanan söyleşisinde, "Piyasa eğer AB üyesi ülkelerin ellerini ceplerine atıp Yunanistan'ı kurtaracağını düşünüyorsa kendini kandırıyor" dedi.

Habere göre, Stark Euro bölgesinde ekonomik koşulların toparlanmakta olduğunu, ancak görünümün hâlâ belirsizlikler içerdiğini ve ECB'nin piyasaya sağladığı likiditenin Avrupa borsalarına olumsuz etkisi olabileceğini kaydetti.

Analistlere göre Stark, kamu harcamalarında büyük kısıntılar yapılması ve bütçe açığının euro bölgesi ülkeleri için belirlenen seviyelere indirilmesi için Yunanistan hükümeti ve kamuoyunu baskı altında tutmak için sert ifadeler kullanmış olabilir.

RBS Euro Bölgesi ekonomisti Jacques Cailloux, "Euro bölgesinde tehlike yaratacağı için gerekirse yardım sağlanacağını düşünüyorum... Tehlikenin Yunanistan'ın çevresindeki ülkeleri de etkileyecek şekilde bir yayılım göstermesi haline, bunun tetikleyici olacağını düşünüyorum... Eğer euro bölgesi veya çevre ülkeleri etkileyen bir yayılım olursa ECB müdahale hakkına sahip olabilir" dedi

AB ve ECB yetkililerinin gözden geçirme ve Yunanistan'ın bütçe açığını azaltma tasarılarını incelemek için bugün Atina'ya gitmesi bekleniyor.

AB DESTEĞİ
Borçlanma piyasalarındaki endişeyi yatıştırmak isteyen Avrupalı üst düzey yetkililer, geçen ay ihtiyacı olması halinde AB'nin Yunanistan'a yardım edecekleri anlamına gelecek ifadeler kullanmışlar, ancak açıkça yardım sözü vermemişlerdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Birlik üyesi herhangi bir ülkede olanlar diğerlerini de etkiliyor, aynı para birimini kullandığımız göz önüne alındığında ortak sorumluluklarımız olduğunu görüyoruz" demiş, Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ise euro bölgesini "kusursuz bir dayanışmanın yaşandığı ortak para bölgesi" olarak nitelemişti.

Öte yandan Euro bölgesi hizmet sektörü Aralık’ta son 25 ayın en yüksek hızıyla büyüdü. Markıt Euro bölgesi hizmet endeksi Aralık’ta 53,6'ya çıktı. 50'nin üzerinde bir değerin genişlemeye işaret ettiği endeks, Kasım ayında 53, Aralık ayına ilişkin ilk tahminde ise 53,7 düzeyindeydi. Euro bölgesi hizmet sektörü, aralık ayında, arka arkaya dördüncü ay genişledi.

Sayfa Yükleniyor...