Borsa İstanbul kapalı, Avrupa borsaları düşüşte

Küresel piyasalarda cuma günü başlayan satış dalgası yeni haftada da etkisini göstermeye devam ediyor.

Borsa İstanbul kapalı, Avrupa borsaları düşüşte

Piyasalar bayrama yoğun veri trafiği altında girdi. ABD tarım dışı istihdam verilerinin düşük gelmesinin ardından piyasalarda yaşanan rahatlama, yerini bayram öncesi kaygılara bırakınca, Türkiye'de Borsa İstanbul 100 endeksi geçen haftayı 77.053 puandan tamamladı. Avrupa Merkez Bankası'nın ek parasal gevşeme önlemlerini açıklamaması da piyasalarda hayal kırıklığı yarattı.

Öte yandan bayram tatili nedeniyle piyasa bizde kapalı olsa da bugün Avrupa Borsaları genelinde yüzde 2'ye varan düşüşler gözlenmekte. Fransa'da CAC Endeksi'nde yüzde 1,63, İngiltere FTSE 100 Endeksi'nde yüzde 1,32, Almanya'da DAX Endeksinde yüzde 1,60, İtalya'da MIB 30 Endeksinde ise yüzde 2,21'lik değer kayıpları yaşanıyor. ABD'de ise Dow Jones Sanayi Endeksi 47,74 puan (yüzde 0,26) azalışla 18.037,71 puandan, Standard & Poor's 500 Endeksi de 4,09 puan (yüzde 0,19) düşüşle 2.123,72 puandan açıldı. Nasdaq Teknoloji Endeksi de 10,13 puan (yüzde 0,20) değer kaybıyla 5.115,78 puan oldu. 

NEW YORK BORSASI SERT DÜŞMÜŞTÜ

New York borsası ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ay faiz artırma olasılığının artması ve petrol fiyatlarının yüzde 4'ün üzerinde düşüş kaydetmesinin ardından haftanın son işlem gününü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasından (Brexit) sonraki gün olan 24 Haziran'dan beri en kötü performansını sergileyerek tamamlamıştı. Haftanın ilk işlem gününe satış ağırlıklı başladı. ABD dolarındaki artışla düşen petrol fiyatları da borsanın güne kayıpla başlamasında etkili oldu. 

Bugün de Avrupa ve Japon hisseleri İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı aldığı Haziran ayından bu yana en sert düşüşü gerçekleştirirken, vadeli piyasadaki düşüş ABD hisselerinde de değer kaybının devam edeceğine işaret ediyor.

Stoxx Europe 600 endeksinde kayıplar yüzde 1,8'in üzerinde. MSCI Asya Pasifik endeksi de özellikle ham madde üreticilerinde görülen düşüşleri öncülüğünde yüzde 2 aşağıda.

BAYRAM SONRASI PİYASALARI NELER BEKLİYOR?

Bayram sonrasında da 20-21 Eylül Fed toplantısı, faiz kararı ve TCMB'den faiz indirimi gelip gelmeyeceği izlenecek. Gelişmelere bakıldığında tarım dışı istihdam verisinin beklenenden düşük gelmesi faiz artırımı noktasında FED'in elini zayıflatmış görünüyor. Öte yandan 8 Kasım'da yapılacak olan ABD'deki başkanlık seçimleri de eylülde faiz artırım olasılığını düşürüyor. Türkiye'de ise enflasyon verisi sonrası faiz indirimlerinin devam edeceği görülüyor. 

MOODY'S NOT AÇIKLAYACAK

Bayram sonrasında Merkez Bankalarının kararlarının yanısıra piyasaların asıl kaygısının yavaş yavaş gündemde yerini alacak olan Moody's'in açıklayacağı not olduğu göz ardı edilmemeli. Yatırımcıların önümüzdeki günlerde piyasalarda volatilitenin artmasına neden olacağını da göz ardı etmemeli. Moody's'in 18 Ekim'e kadar not kararını açıklaması bekleniyor.

YABANCILAR TEMKİNLİ

Borsa İstanbul'da 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasında yaşanan süreçte yabancı yatırımcıların temkinli hareket ettikleri, sınırlı bir satış sonrası alıma geçtikleri, ancak alım yaparken de düşündükleri gözleniyor. Temmuz ayında 210 milyon dolarlık net satış yapan yabancılar, ağustos ayında 12 milyon dolarlık net alım gerçekleştirdi. Gelişmekte olan ülkelere para akışı hızla devam ederken Türkiye'de hisse senetleri piyasasına bu kadar az bir yabancı girişi olması elbette yaşanan gelişmelerden kaynaklanıyor.

Son sekiz ayda yabancılar en fazla Türk Hava Yolları hissesi sattı. Yılbaşında yüzde 52,34 olan yabancıların payı satışlarla birlikte eylül ayında yüzde 20.81'ye kadar geriledi. Hissedeki yabancı satışlarının özellikle geçtiğimiz nisan ayından itibaren arttığı gözleniyor. Nisan ayında 247 milyon dolarlık satış yapan yabancılar, mayıs ayında da 147 milyon dolarlık satış gerçekleştirdi. Mayıs ayından sonra da azalmakla birlikte yabancı satışları devam ediyor.

Sayfa Yükleniyor...