Avrupa kabusu İMKB'yi vurdu

Avrupa'ya yönelik yeni bir kredi krizi korkusu piyasaları karmaşaya sürükledi. Yurtdışı borsalardaki sert düşüş sonrasında İMKB'de yüzde 5.5'lik kayıp yaşandı. İçeride dolar 1,59 liraya kadar çıktı.

Avrupa kabusu İMKB'yi vurdu

Avrupa ülkelerindeki borç krizi endişeleri piyasaları karmaşaya sürükledi.


ABD borsalarında dün yaşanan sert düşüşler sonrasında Asya'da da yüzde 4'e varan düşüşler oldu.

Euro Bölgesi'nde borç krizine yönelik endişelerin artmasıyla borsalarda görülen satışların ardından İMKB de güne yüzde 3.5 düşüşle güne başladı.

Satıcılı seyrin devam ettiği İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansı yüzde 3.66 düşüşle 53 bin 720 puandan tamamladı.

İMKB'DE 1.5 YILIN EN KÖTÜ GÜNÜ
Ancak ikinci seansta borsadaki satışlar derinleşti. Endeks haftayı yüzde 5.5 düşüşle 52 bin 686 puandan tamamladı. Böylece borsa 8 Ocak 2009'dan beri en büyük düşüşünü kaydetmiş oldu.

Endeks bundan önceki 52 bin puanlı kapanış seviyelerini Mart ayının ortalarında da gerçekleştirmişti. 2009 sonunda endeks 52 bin 825 puan seviyesinde bulunuyordu.

Ata Yatırım Ortaklığı Osman Büyükgöksu, "Havanın bozulduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Dışarıda çok  ciddi dalgalanma var. Avrupa ve Yunanistan, Portekiz hatta İngiltere ve İtalya'nın dahil olabileceği bir borç krizi var. Şu anda ABD'deki durumun endeks bazında ilk defa Avrupa'ya sirayet ettiğini görüyoruz.  Bir nevi ABD bu krizi ihraç etti gibi görünüyor" dedi. Avrupa borsalarındaki kayıplar da yüzde 4'ü aşmış durumda.

NOKIA DAVA AÇACAĞIM DEYİNCE...
Dün sert düşüş yaşayan ABD borsalarında Nokia'dan gelen açıklamanın etkisiyle sert kayıplar var. Nokia'nın Apple'a patent davası açacağı haberiyle Nasdaq borsasındaki kayıplar yüzde 3'ün üzerine çıktı. Apple hisselerindeki kayıplar da yüzde 6'yı aştı. Dow Jones ve S&P 500'deki düşüşler de yüzde 2'nin üzerinde.

NASDAQ'DA BAZI İŞLEMLER İPTAL EDİLECEK
Öte yandan Nasdaq borsasını işleten Nasdaq Omx Group, Nasdaq borsasında dün ABD saatiyle 14.00 ile 15.00 arasındaki işlemlerle ilgili olarak borsanın teknoloji altyapısı kaynaklı herhangi  bir sorun olmadığını ve 14.40 ile 15.00 arasında yapılan işlemlerde saat 14.40'teki fiyatlar üzerinden
yaklaşık yüzde 60 fark bulunan işlemleri iptal edeceğini açıkladı.

ABD borsalarında Dow endeksi 998.5 puanla bugüne kadar gün içinde görülen en büyük düşüşünü yaşamıştı. Durum kapanış zilinin ardından uzun süre belirsizliğini koruduktan sonra Nasdaq borsası ve diğerleri çok sayıdaki hatalı işlemi iptal edeceğini açıklamıştı.

DOLAR 1,59'A ÇIKTI
Küresel piyasalardaki sert kayıpların ardından dolar/TL yüzde 3'ün üzerinde değer kaybı ile 1,59 seviyesinden başlarken tezgahüstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faiz çift haneyi gördü.

Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonu güne 1,5900 seviyesinden başladı, dün spot kapanışa göre TL'de değer kaybı yüzde 3.46 oldu. Dolar/TL'de dün spot kapanış 1,5350/1,5380 seviyesindeydi. Dolar/TL en son Haziran 2009'da bu seviyeye yükselmişti.

Bir bankacı, "Dışarıda satış baskısı o kadar güçlü ki dün gece geç saatlerde dolar/TL elektronik işlemlerde 1.63'ü gördü. Dow Jones'ta düşüş 1,000 puana ulaştı. TL'deki kayıp tamamen dış piyasalarla ilgili" dedi.

Bankacılar gece geç saatlerde kotasyonların 1.63 TL'ye kadar yükseldiğini küresel piyasalarda özelliklede ABD Dow Jones endeksindeki bir ara yüzde 9'a ulaşan kayıpların TL'nin değer kaybındaki en önemli neden olduğunu söylediler. Dolar daha sonra gün içinde 1,57 düzeyine indi.

Sayfa Yükleniyor...