Avrupa'da son çeyrekte 14 yılın satın alma rekoru

Avrupalı şirketler bu yıl 1.2 trilyon dolarlık satın almalara imza attı. İşlemler dördüncü çeyrekte yoğunlaşırken, 2020'nin son çeyreği 2006'dan bu yana en yüksek birleşme ve satın alma işlemi hacmine sahne oldu.

Avrupa'da son çeyrekte 14 yılın satın alma rekoru

Son olarak İngiltere merkezli ilaç şirketi Astra Zeneca'nın Alexion'u 39 milyar dolara satın almasının damga vurduğu Avrupa satın alma ve birleşme piyasasında bu yıl 1,2 trilyon dolarlık anlaşmaya imza atıldı. Bu rakam, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 6 daha yüksek.

Son birkaç haftada gerçekleşen satın alma ve birleşme haberleri bankaların pandeminin neden olduğu hasarın bir kısmını telafi etmesine neden oldu.

AstraZeneca, Alexion Pharmaceuticals'i 39 milyar dolarlık nakit ve hisse karşılığında alınacağını teyit etti. Söz konusu anlaşma ile birlikte Avrupa'da dördüncü çeyrekte anlaşma hacimleri 2006 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı.

Son dönemdeki satın almalara mobil telefon operatörü Cellnex Telekom'un geçen ay CK Hutchison Holdings'i yaklaşık 10 milyar euro (12.1 milyar dolara) satın alması da eklendi.

Geçen ay Kanadalı Intact Financial ve Danimarkalı sigorta şirketi Tryg İngiliz sigorta şirketi İngiliz RSA Insurance Group'u 7.2 milyar sterlin (9,6 milyar dolara) satın alarak İngiltere'de bu yılki en büyük satın almaya imza attı.

Bloomberg'in haberine göre satın alma işlemlerinde son olarak dün özel sermaye şirketi EQT AB İsveçli ilaç üreticisi Recipharm'ı yaklaşık 2.1 milyar dolara alırken A.P. Moller-Maersk Danimarkalı gıda şirketi Faerch'i 1.9 milyar euroya, Electronic Arts ise Codemasters Group'u 945 milyon sterline satın almak konusunda anlaşmaya vardı.

2019'un tamamını geçen bu anlaşmalar önümüzdeki günlerde de devam edebilir. JP Morgan Küresel Satın alma ve Birleşme Birimi'nden Dirk Albersmeier Bloomberg'e bölgede tüm sektörlerin yoğun bir Noel dönemi geçirebileceğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...